Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

YΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ 14 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ


Απο Enet.gr

Με την υπογραφή 14 συμφωνιών ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνάντηση μελών της κυβέρνησης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, και Ελλήνων επιχειρηματιών με κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Ντετζιάνγκ στο υπουργείο Εξωτερικών...

Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού , των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου. Η υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Μεταφορών της Κίνας, Λι Σεγκλίν, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης στο ναυτιλιακό τομέα. Υπεγράφη επίσης συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ και κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Για πολιτική βούληση της κινεζικής Κυβέρνησης για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα μίλησε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Από κινεζικής πλευράς θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial times, η Κίνα εξετάζει στη χώρα μας επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική ναυτιλία, τα logistics και σε projects αεροδρομίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμφωνίες θα είναι για σύσταση κοινοπραξιών, για charters και για ναυπηγήσεις πλοίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση με Κ. Παπούλια - Γ. Παπανδρέου
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με την ισχυρή ηγεσία σας, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει αυτές τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε. Η Κινεζική Κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις", τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
"Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες. Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικές συμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα", δήλωσε από τη μεριά του ο Γ. Παπανδρέου.
Ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο αποκάλεσε παλαιότερο πολεμιστή του αντιφασιστικού αγώνα και παλιό φίλο του κινεζικού λαού.
"Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές", δήλωσε από τη μεριά του ο Κάρολος Παπούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: