Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μπουρλότο στις εργασιακές σχέσεις και στην ασφάλιση

Μπουρλότο στις...εργασιακές σχέσεις βάζει από σήμερα ο αρμόδιος υπουργός (τι ειρωνία στον τίτλο) Απασχόλησης καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου (τρομάρα του...) Ανδρέας Λοβέρδος με τα Προεδρικά Διατάγματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και σήμερα θα εγκρίνει - επι τα...

χείρω - η "τρόϊκα". Ξεκινάει το...πάρτυ των απολύσεων χωρίς στην ουσία αποζημίωση (το 50% σε...6 δόσεις εαν σε έχουν ειδοποιήσει οτι θα σε "διώξουν κλωτσηδόν"), της εργασίας χωρίς σύνταξη και ταμεία και την επισημοποίηση "της γενιάς των 500 ευρώ (απο τα...700)". Αυτά για...αρχή. Πιο αναλυτικά: Στο 5% αυξάνεται το ποσοστό των απολύσεων για επιχειρήσεις πάνω από 150 εργαζόμενους έναντι 2% σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα θα μπορούν να απολύουν 6 άτομα το μήνα. Περιορίζεται δραστικά από έναν έως το πολύ 4 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης σε περίπτωση απολύσεων, με αποτέλεσμα, αφού παρέλθει το εν λόγω διάστημα, η αποζημίωση μπορεί να περιορίζεται στο μισό όσων σήμερα προβλέπονται. Την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με την τρόικα των επιτηρητών για τις τελικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μικρότερες οι αποζημιώσεις απόλυσης
Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, διαμορφώνουν οι αλλαγές , που προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες το υπουργείο Eργασίας.

Τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία κοινοποιήθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους προβλέπουν μείωση του ποσού των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης κατά 5%.

Καθοριστικος είναι ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης του εργαζομένου που «πέφτει» στον ένα έως τέσσερις μήνες και συμπαρασύρει και το ύψος της αποζημίωσης, σε όσες περιπτώσεις υπάρχει προειδοποίηση του εργοδότη.

Για παράδειγμα, σήμερα ένας εργαζόμενος με 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση για 12 μήνες. Ωστόσο, σε περίπτωση που ενημερωθεί έναν χρόνο νωρίτερα για την απόλυση η αποζημίωση πέφτει στο μισό (δηλαδή 6 μήνες). Τώρα ο χρόνος προειδοποίησης μειώνεται δραστικά, κάτι που εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και την αποζημίωση (η οποία μπορεί να πέσει στο μισό).

Για τις απολύσεις το υπουργείο προτείνει:

  • Να είναι ελεύθερες στις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα (και σήμερα ισχύει αυτό).
  • Να επιτρέπονται 6 απολύσεις το μήνα στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 άτομα.
  • Το ποσοστό 5% από 2% στις επιχειρήσεις και μέχρι 30 άτομα σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους.


Για τη μείωση των αποζημιώσεων
  • Κλειδί ο χρόνος προειδοποίησης της απόλυσης
  • Ανώτατο όριο οι 4 μήνες για την προειδοποίηση της απόλυσης σε περιπτώσεις εργαζομένων με 20 έτη απασχόλησης και άνω
  • Μείωση στο 50% της σημερινής αποζημίωσης και με δόσεις

Για την αμοιβή νέων εργαζομένων
  • Έως 21 ετών στο 80% της Συλλογικής Σύμβασης
  • Από 21-25 ετών στο 85%
  • Το υπόλοιπο καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ
Για την προσφυγή σε Διαιτησία
  • Απαραίτητη η συμφωνία και των δυο μερών
Για τις συμβάσεις μαθητείας
  • Για ετήσιες σε ηλικία από 15-18 ετών με το 70% του ημερομίσθιου

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Για εργασιακό μεσαίωνα και απροστάτευτους εργαζόμενους, αλλά και για μέτρα που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία και τον ελληνικό λαό έκαναν λόγο οι εκπρόσωπου εργατικών συνδικάτων και σωματείων, τα οποία συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Δεν παρέλειψαν επίσης να προαναγγείλουν και νέες κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα.

"Τα προεδρικά διατάγματα συνιστούν κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων. Εργάτες, εργάτριες έχετε χρέος να ξεσηκωθείτε. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει" ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: