Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη

nooz.gr
Καταφθάνουν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, για το οποίο κοινοτικές πηγές, ανώνυμα, ανέφεραν ότι προσδοκούν από αυτό αντί του χειρισμού της αντιμετώπισης της παρούσας οικονομικής κρίσης, "περισσότερο να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και προγραμματισμό των δράσεων της ΕΕ στο ορατό μέλλον".

"Δεν θα πρέπει να χάσουμε από το βλέμμα μας τις πλέον μακροπρόθεσμες προκλήσεις, την ανάγκη να βάλουμε τα οικονομικά μας σε τάξη, στην τροχιά της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό ας είναι το διακύβευμα μας αύριο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε το αεροπλάνο της "γραμμής" για να μεταβεί στις Βρυξέλλες, λόγω έλλειψης ανταλλακτικού από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Το δεύτερο κρατικό αεροσκάφος χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την Τετάρτη, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ως προς την ατζέντα της Συνόδου:

-Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η Ισλανδία θα προσκληθεί να ξεκινήσει σε καθορισμένη ημερομηνία ενταξιακό διάλογο με την ΕΕ, ενώ θα επικυρωθεί η επιλογή η Εσθονία να ενταχθεί στην ευρωζώνη από της πρώτης Ιανουαρίου 2011.

-Για τις επιχειρήσεις, θα προταθεί να επενδύσουν στην καινοτομία και στο "ευέλικτο" εργασιακό περιβάλλον, πρόσθεσαν οι πηγές.

-Το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, άλλα αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, που δήλωσαν ότι μετά από πολλές διαβουλεύσεις που είχε με κυβερνήσεις της ΕΕ, ο πρόεδρος Ρομπάϊ θα κάνει μία "συμβιβαστική" δήλωση πάνω στο θέμα αυτό.

-Τέλος, Γαλλία και Γερμανία θα προτείνουν, με διαφορετικές εκδοχές η κάθε μία, τον φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και το Ταμείο για τις Τράπεζες σε καιρό νέας κρίσης, δύο ιδέες όμως στις οποίες πολλά κράτη μέλη, προς το παρόν, εναντιώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: