Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Εφιάλτης 14 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά!

Δραματικό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για τα ελληνικά ελλείμματα


http://img.protothema.gr
Δυσκολεύει απελπιστικά -όπως δείχνουν οι τριβές που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ευρωζώνης- το "παζάρι" του έλληνα υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα, προκειμένου να επιμερισθούν σε τουλάχιστον δύο χρόνια τα πρόσθετα βάρη για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" των 3,5 δισ. ευρώ που άνοιξε στον προϋπολογισμό, μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες που ανακύπτουν ανάμεσα στους δανειστές, με αφορμή τα σχέδια διάσωσης Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Στο συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία να μετρήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ενώ είχε και ιδιαίτερη τετ-α-τετ συνομιλία με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντησή τους έγινε σε ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις που αντάλλαξαν οι ηγέτες των δύο κρατών, καθώς επίσης του αυστριακού αλλά και του ιδίου του γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος, εισερχόμενος στη σύνοδο, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η "κοινοτική αλληλεγγύη" δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής της από τους δανειστές-εταίρους της.

Η … αριθμητική του Μνημονίου πάντως δείχνει ότι μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat, το έλλειμμα του 2010 εκτοξεύεται στα 22 δισ. ευρώ, αντί τα 18,5 δισ. που υπολόγιζε ως τώρα η κυβέρνηση.

Ο στόχος για το 2011 είναι να μειωθεί στα 17,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Ανοίγει έτσι μια ψαλίδα 4,8 δισ. ευρώ, πέρα από τα ήδη προγραμματισμένα μέτρα για το 2011 (ύψους 9,2 δισ. ευρώ) αλλά και την όποια υστέρηση τελικώς προκύψει στο φετινό προϋπολογισμό. Τα μέτρα του 2011 θα πρέπει έτσι να ισοδυναμούν με πάνω από 14 δισ. ευρώ, για να καλύψουν τις ανάγκες που περιγράφονται στο Μνημόνιο. Με τα δεδομένα αυτά, μικρά μόνο περιθώρια φαίνεται πως διανοίγονται για να αποφύγει η κυβέρνηση να λάβει «μια και έξω» τα πρόσθετα βάρη ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στα οποία ίσως προστεθούν και άλλα 1-1,5 δισ. ευρώ από την υστέρηση φόρων, τους οποίους υπολόγιζε να εισπράξει μέχρι το Δεκέμβριο φέτος το δημόσιο.

Παρά το βαρύ κλίμα και την κρισιμότητα των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες πάντως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προγραμμάτιζε να επιστρέψει στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κρατικό προϋπολογισμό και να μετάσχει σε νέες συναντήσεις με την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: