Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα μαζεύουν τώρα οι Αυστριακοί για την τρίτη δόση του δανείου...


Χαμήλωσε τους τόνους σε σχέση με το ενδεχόμενο μη καταβολής του μεριδίου της χώρας του στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα επιχείρησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αίρει την προειδοποίησή του. Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Περλ δήλωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει στην Ελλάδα το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που της αναλογεί, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ «Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους, θα πρέπει να το συζητήσουμε, αλλά...
είμαι έτοιμος να καταβάλω την δόση μας, αν τα νούμερα είναι σωστά». «Δεν είμαστε μόνο εμείς υποχρεωμένοι να πληρώσουμε, είναι και αυτοί υποχρεωμένοι τα νούμερά τους να είναι σωστά ... Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όχι όμως 100%». Η δήλωσή του νωρίτερα ήταν πιο σκληρή, καθώς σημείωνε πως η Αθήνα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις για την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών της και τόνιζε πως «τα δεδομένα που έχουμε δεν μας δίνουν κανέναν λόγο για να εγκρίνουμε τη δόση του Δεκεμβρίου».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίαζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Παρίσι, απάντησε ότι ακούγοντας τις δηλώσεις του σκέφθηκε ότι η Ελλάδα έχει λάβει περισσή αλληλεγγύη από την Ευρώπη και τη Γερμανία, πρόσθετοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η ανυποχώρητη στάση του θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης. «Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», εκτίμησε, τονίζοντας ότι αν η Γερμανία επιμένει σε αυτή τη λογική, οι συνέπειες θα μπορούσαν να «τσακίσουν» κάποιες χώρες, ωθώντας τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: