Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

7.000 ένστολοι κάνουν φρούριο την Αθήνα

Πρωτοφανή μέτρα …υπό το βλέμμα της Τρόικας


http://img.protothema.gr/
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται από τα ξημερώματα η Ελληνική Αστυνομία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές, ενόψει του σημερινού εορτασμού της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου.

Αν και μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν φαίνεται «εκρηκτική» (οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτό «δείχνουν»), εντούτοις ίσως κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστικών αλλά και συμπαθούντων προς τα προφυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και του Επαναστατικού Αγώνα να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Έτσι οι αστυνομικές αρχές υποχρεώθηκαν να καταστρώσουν από το μηδέν τα πλάνα τους για την τήρηση της τάξης αλλά και την αποφυγή εκτρόπων και επεισοδίων με βάση την εντολή που έφτασε από το υπουργείο να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι… Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το περσινό πετυχημένο δόγμα της μηδενικής ανοχής και των προληπτικών στοχευόμενων προσαγωγών, αλλά σε πιο «λάιτ» εκδοχή σε σχέση με πέρυσι.

Το σχέδιο της Αστυνομίας

Την τελευταία εβδομάδα ανώτατοι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με την βοήθεια των πρυτανικών αρχών συσκέπτονταν προκειμένου να διαμορφώσουν ειδικό «σχέδιο δράσης». Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες από χθες βρίσκονται σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ στα μέτρα θα συμμετέχουν περίπου 7.000 ένστολοι!

Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους. Συγκεκριμένα:
• Από νωρίς το πρωί λαμβάνουν μέτρα 7000 ένστολοι. Από αυτούς οι 3000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας).
• Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ σ έναν ειδικό ρόλο, καθώς με αναμμένους τους «φάρους» περιπολούν σε κάθε δρόμο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.
• Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου και την πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.
• Αποφασίστηκε να έρθουν στην Αθήνα ενισχύσεις από την επαρχία. Έτσι ειδικές δυνάμεις έφθασαν από τους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας και Κορινθίας και θα διατεθούν ανάλογα με τις ανάγκες.
• Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.
• Εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.
Σε τέσσερις φάσεις

Αξίζει να τονισθεί πως το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Το πρώτο σκέλος αφορά την φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, κυβερνητικών κτιρίων και των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα μικρότερες δυνάμεις θα φυλούν εταιρείες – στόχους Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών συμφερόντων.

Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία (Πατησίων – Σταδίου – Σύνταγμα- Βασιλίσσης Σοφίας). Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, σε σχήμα «Π» θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.
Επίσης ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε υψηλά κτήρια ενώ ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, θα επιτηρούν και θα κατευθύνουν από αέρος τις κινήσεις των δυνάμεων.

Η τρίτη φάση προβλέπει κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι όπου θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο οι γνωστοί άγνωστοι να εισέλθουν στους χώρους του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Τότε σε συνεννόηση με την Σύγκλητο θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση των ταραχοποιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου.

Η τελευταία φάση αφορά την περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσουμε τους συγκεντρωμένους. Θα είμαστε όμως αποφασιστικοί…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: