Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κόντρα για τις ψήφους με επιστολές στη Βουλή

Η ώρα της κρίσης για τους Βατοπεδινούς


http://img.protothema.gr
Συνεχίζεται η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και το θέμα που απασχολεί τα μέλη την τελευταία ώρα είναι αν πρέπει να γίνουν δεκτές ή όχι οι επιστολικές ψήφοι.

Η πλευρά της ΝΔ θεωρεί πως η διαδικασία έχει δικαστικό χαρακτήρα και όχι νομοθετικό και γι’ αυτό θα πρέπει να απορριφθούν. Ο πρόεδρος της Βουλής όμως δήλωσε ότι δεν υπάρχει ειδική διάταξη στον κανονισμό της Βουλής που να απαγορεύει τις επιστολικές ψήφους και θα γίνουν δεκτές.

Να σημειωθεί ότι στην ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθούν οι κ.κ. Μπασιάκος, Κοντός, Δούκας και Βουλγαράκης ενώ ο κ. Ρουσόπουλος έχει στείλει λιτό υπόμνημα αναφέροντας ότι «Επί 2 χρόνια εκθέτω τις απόψεις μου για το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Αναμένω την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες κρίση».

Ως προς την τοποθέτηση των κομμάτων, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι:
• Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης και στους πέντε προτεινόμενους πρώην υπουργούς (Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Ε. Μπασιάκο, Α. Κοντό, Π. Δούκα)
• ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά προτείνουν άσκηση ποινικής δίωξης των κ.κ. Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα
• ΛΑΟΣ εμμένει στην θέση του, ότι δηλαδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και δεν θα προτείνει την ποινική δίωξη κανενός.

Πάντως, για την περαιτέρω παραπομπή των εμπλεκομένων υπουργών απαιτείται πλειοψηφία (151 ψήφους) και ορισμένοι αναμένουν διαφοροποιήσεις στο στρατόπεδο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για το Βατοπέδι

Με την ανακοίνωση της αποχώρησης των βουλευτών της ΝΔ από την διαδικασία της ψηφοφορίας έκλεισε την φορτισμένη του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τζαβάρας.

Ο συμπαθής βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από τους συνάδελφούς του να «σκάψουν βαθιά μέσα τους για να βρουν την πηγή του αγαθού» και να μην ακολουθήσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που «μας καλεί στην νύχτα του Κάφκα».

Τον λόγο πήρε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Μπετενιώτης που μίλησε για προκαθορισμένη απόφαση αποχώρηση της ΝΔ στα πλαίσια της αρχικής απόφασης να κλείσει η βουλή και να δημιουργήσουν θέμα παραγραφής των αδικημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: