Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η Τρόικα θέλει σκληρότερα μέτρα στο εργασιακό

Επίθεση Παναγόπουλου στον πρόεδρο του ΣΕΒ για τις απολύσεις και…


http://img.protothema.gr
Την πρόσκληση της Τρόικας για συνάντηση , αρνήθηκε - κατά πλειοψηφία - το προεδρείο της ΓΣΕΕ , ενώ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος απαντώντας σε υψηλούς τόνους στη δήλωση Δασκαλόπουλου χρησιμοποίησε οξείς τόνους:

“Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται .Οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, για τη μεγάλη στρατιά ανέργων, τολμούν να υποδείξουν στη Κυβέρνηση και την Τρόικα, απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα της οικονομίας. Αν ο Δημόσιος Τομέας χρεοκόπησε, όπως λένε, αυτό οφείλεται - πέραν των άλλων - γιατί οι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν - φοροκλέπτουν - και δεν πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Προτρέπει σε απολύσεις εργαζομένων, όταν πολλοί εκ των εκλεκτών μελών τους, λεηλάτησαν το κράτος και εξακολουθούν να το λεηλατούν.
Προτρέπει σε απολύσεις, την ίδια ώρα που κινδυνεύει να διαλυθεί πλήρως το σύστημα των ΣΣΕ, γιατί αυτό απαίτησαν να συμπεριληφθεί στο απαράδεκτο μνημόνιο. ΟΙ επιχειρηματίες ζητούν την απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων"…

Την ίδια ώρα, στη διάρκεια της συνάντησης των αξιωματούχων της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι ελεγκτές φέρονται να προέβαλαν βέτο, απορρίπτοντας την βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερους μισθούς που προωθεί η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Οι αξιωματούχοι υπενθύμισαν στην υπουργό ότι το μνημόνιο επιτάσσει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών ακόμα και αν δεν κινδυνεύει η επιχείρηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισαν ανεφάρμοστες και πολύπλοκες τις διαδικασίες που προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας .

Το σχέδιο της κας Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα για ψαλίδισμα των αμοιβών κατά 10-20% έναντι του μισθού που προβλέπει η κλαδική σύμβαση για διάστημα 2 ετών και υπό την εποπτεία του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Τις απώλειες προβλέπεται να καλύψει ο ΟΑΕΔ από τον αλληλόχρεο λογαριασμό που διατηρεί με το ΙΚΑ.

Ακόμη η κα Κατσέλη επιχειρηματολόγησε στην Τρόικα ότι, για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού , πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς, οι συμβάσεις που υπογράφονται να ισχύουν για όλο τον κλάδο ανεξάρτητα αν εκπροσωπήθηκαν όλοι οι εργοδότες στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, στη ρύθμιση που προωθείται θα προβλέπεται και αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας ώστε να μπορούν να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ επί ίσοις όροις με τους εργοδότες κα τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: