Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο με τις πρώτες εκλογές





Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σήμερα είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17-11-1973), η οποία εξέγερση ήταν η αρχή για να επιστρέψει η δημοκρατία στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια να επιστρέψει η Ελλάδα στους πολίτες της μετά από τα χρόνια της χούντας.

Αυτό έγινε ένα χρόνο μετά την εξέγερση. Συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου του 1974 έγιναν οι πρώτες εκλογές. Τότε οι πολίτες ήθελαν να ψηφίσουν και το έκαναν με μεγάλη χαρά.

Αντίθετα σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην θέλουν να ψηφίσουν οι μισοί Έλληνες. Πρόκειται για την αποχή του καναπέ; Δεν ψηφίζουν γιατί "δεν αλλάζει τίποτα"; Και πως θα αλλάξει αν δεν ψηφίσουν;

Είναι σαφές ότι τώρα εκμεταλλεύεται όποιος θέλει τη μεγάλη αποχή βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα. Κυρίως ακολουθούν αυτή την τακτική έχοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Για παράδειγμα λένε ότι ο κόσμος απείχε γιατί δεν στηρίζει την κυβέρνηση, ή ότι οι πολίτες δεν ήθελαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Δύο ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα...

Η αλήθεια είναι ότι αν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα από την αποχή είναι ότι όσοι δεν ψήφισαν δεν θέλουν την ίδια τη δημοκρατία. "Σκληρό" συμπέρασμα αλλά αληθινό. Γιατί καλώς ή κακώς η ψήφος είναι το κυριότερο δημοκρατικό δικαίωμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: