Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πόθεν έσχες Εκτός του ελέγχου η απόκτηση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ

Το υπουργείο Οικονομικών με σημερινή εγκύκλιό του έθεσε σε εφαρμογή τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου. Η εξαίρεση αυτή στη δαπάνη αγοράς ακινήτου από ενήλικο ακινήτου που προορίζεται για πρώτη κατοικία συνολικής αξίας 200.000 ευρώ και επιφάνειας έως 120 τετραγωνικά μέτρα.

Για να εξαιρεθεί κανείς απο τον έλεγχο του πόθεν έσχες η αγορά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ετσι, αν αγορασθεί ή ανεγερθεί πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. η συνολική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, δεν απαιτείται δικαιολόγηση του ποσού αγοράς ή του κόστους ανέγερσης.

Αν η επιφάνεια της οικοδομής είναι εμβαδού πάνω από 120 τ.μ. ή η αξία της υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, τότε λαμβάνεται υπόψη ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η επιπλέον του ποσού αυτού δαπάνη ή το ποσό αγοράς ή το κόστος ανέγερσης που αναλογεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Σε περίπτωση που συντρέχουν και οι δύο ανωτέρω περιπτώσεις τότε λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ της δαπάνης των πάνω των 200.000 ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Για τον υπολογισμό της επιφάνειας της πρώτης κατοικίας δεν θα ληφθεί υπόψη το εμβαδόν εξωστών ή μπαλκονιών ή το ποσοστό που ανήκει στην ιδιοκτησία αυτή σε κοινόχρηστους χώρους. Αντίθετα για τον υπολογισμό της επιφάνειας των 120 τ.μ. στην συνολική επιφάνεια της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνεται ακέραιη και η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων που βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή (αποθήκη, χώρος στάθμευσης, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, κλιμακοστάσιο κ.λ.π.), εφόσον οι χώροι αυτοί δεν είναι κοινόχρηστοι.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι στην επιφάνεια της πρώτης κατοικίας δεν περιλαμβάνεται ο χώρος στάθμευσης στην πυλωτή ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου που είναι παρακολούθημα της κατοικίας αυτής και δεν έχει ξεχωριστό ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο.

Τέλος, για την απαλλαγή από το τεκμήριο αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας, εξετάζεται αν ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει 70 τετραγωνικά μέτρα। Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά είκοσι 20 τετραγωνικά μέτρα για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τετραγωνικά μέτρα για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: