Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εξοπλιστικά συστήματα Επιστρέφουν οι Γάλλοι για τις φρεγάτες

Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, τα ελλείμματα και τα χρέη, οι ευρωπαίοι εταίροι την πιέζουν να αγοράσει νέα εξοπλιστικά συστήματα.

Οπως πληροφορείται το «ΒΗΜΑonline», η φίλη και σύμμαχος Γαλλία επιμένει να λάβει νέα, ισχυρότερη δημόσια δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στην αγορά των φρεγατών FREMM.

Το θέμα αυτό αναμένεται να επαναλάβει αύριο στον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Φαρνό, συνοδευόμενο από τον αναπληρωτή διευθύνοντα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας.

Ωστόσο, η αυριανή συνάντηση δεν γίνεται εν κενώ. Είχε άλλωστε προηγηθεί, εντός του Δεκεμβρίου, η επίσκεψη στην Αθήνα του Ζαν - Κλοντ Γκεάν, στενού συνεργάτη του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Γκεάν είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και είχε μεταφέρει προσωπικά σε εκείνον την επιθυμία του Παρισιού να προχωρήσει η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Αθήνα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα δέσμευση για τις φρεγάτες.

Τόσο η χρονική συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει να πείσει ότι «βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο» του χρέους, όσο και το υψηλότατο κόστος για την προμήθεια 4+2 φρεγατών (που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ) λειτουργούν απαγορευτικά.

Πάντως, στρατιωτικές πηγές σημείωναν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εναλλακτικών προμηθειών για το Πολεμικό Ναυτικό (π.χ αγορά μικρότερων σκαφών επιφανείας όπως οι κορβέτες).

Ακόμη και κάτι τέτοιο πάντως τοποθετείται χρονικά στο μέλλον προσέθεταν οι ίδιες πηγές।

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: