Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γερμανική αντίδραση στις εκκλήσεις για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης

Βερολίνο εγκαλεί Μπαρόζο

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου, φοβούμενη την αντίδραση της κοινής γνώμης εν όψει μίας σειράς κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες
Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου, φοβούμενη την αντίδραση της κοινής γνώμης εν όψει μίας σειράς κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο «περιπλέκει την κατάσταση», με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

«Οι μεμονωμένες προτάσεις αυτές δεν διευκολύνουν την κατάσταση, αλλά την περιπλέκουν», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, λίγες ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητήσουν το θέμα.

«Δεν τίθεται θέμα να αυξήσουν μόνο η Γαλλία και η Γερμανία τις εγγυήσεις τους, πρέπει επίσης και οι υπερχρεωμένες χώρες να επιλύσουν τα προβλήματά τους [...] τότε θα φθάσουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις», προσέθεσε.

Ο Β.Σόιμπλε επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει «απολύτως κανείς λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητήσει» την αύξηση της βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε, ωστόσο, ότι δεν είναι αντίθετος σε μία συζήτηση «μεσοπρόθεσμα» για τη μεταβολή των διαθεσίμων του Ταμείου. «Δεν πρόκειται για διεύρυνση ή αύξηση, αλλά για τη διασφάλιση ότι το ποσό που αποφασίσθηκε τον Μάιο είναι πραγματικά διαθέσιμο», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.

Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν οι πιστώσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, συγκροτείται μία «δύναμη κρούσης» ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αύξηση της δυναμικότητας του Ταμείου, φοβούμενη την αντίδραση της κοινής γνώμης εν όψει μίας σειράς κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: