Η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του δανείου προς την Ελλάδα και οι αλλαγές στο ταμείο διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης είναι τα δύο βασικά θέματα που συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για το Ταμείο.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα της επιμήκυνσης ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, απάντησε ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου συμφώνησε στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Οι υπουργοί θα εξετάσουν ακόμη τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που θα αντικαταστήσει αυτόν που υπάρχει ήδη το 2013.
Σόιμπλε: «Δεν θα αποφασίσουμε σήμερα για το ταμείο»
Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί σήμερα αναφορικά με αλλαγές στο ταμείο διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup.
«Προς το παρόν δεν υφίσταται καμία επείγουσα ανάγκη για απόφαση, είναι σαφές ότι σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αυτήν τη συνεννόηση έχουμε κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Παράλληλα ο κ.Σόιμπλε, είπε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, με τις προτάσεις του για ενίσχυση του Ταμείου, «περιπλέκει την κατάσταση».
Το ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πρόσθεσε ακόμη πως γίνονται πάρα πολλές δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία και να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα στις αγορές.
Η Κομισιόν ωστόσο, συνεχίζει να πιέζει για μια γρήγορη απόφαση για την ενίσχυση του Ταμείου (ΕFSF), ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην Επιτροπή και το Βερολίνο, ενώ η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτος.
Το EFSF διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 250 δισ। από τα 440 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν ουσιαστικά σε χώρες της ευρωζώνης, λόγω του περίπλοκου συστήματος εγγυήσεων δανείων, ποσό που πιθανότατα να μην αποδειχθεί αρκετό, σε περίπτωση βοήθειας της Πορτογαλίας και, πιθανότατα, της Ισπανίας.
tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου