Ειδικότερα, ο κ. Σιζόπουλος έκανε αναφορά για το έργο και τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στην έρευνα της η Επιτροπή, με τις 142 συνεδριάσεις, τους 161 μάρτυρες που κατάθεσαν ενώπιον της, τις 12.000 περίπου σελίδες πρακτικών και τις 150.000 των εγγράφων που συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές, σε Κύπρο και εξωτερικό.
Η Επιτροπή εξασφάλισε απόρρητα έγγραφα της τότε εποχής, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και μια σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, παραμονή της εισβολής, όπου γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι γνώριζαν για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δεν έπραξαν τα δέοντα για να την αποτρέψουν.
Αντίθετα, έδωσαν και τις ευλογίες τους. Ο κ. Σιζόπουλος, αναφέρθηκε ενδελεχώς και στο ρόλο που διαδραμάτισαν, από το 1955 και εντεύθεν οι ΗΠΑ και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις: Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα, όπου εξάγεται το συμπέρασμα ότι μέσα από τη «δουλειά» της Επιτροπής, η υπόθεση της Κύπρου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική αμέλεια ή αφέλεια κάποιων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Αντίθετα, πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη προδοσία με εμπλεκομένους τους Αγγλοαμερικανούς, τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β.
Το πόρισμα, όπως τόνισε ο κ. Σιζόπουλος, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα που τεκμηριώνεται με στοιχεία για το πώς η Κύπρος βρέθηκε υπό τουρκική κατοχή και ποιοι συνέτειναν γι’ αυτό. Είπε επίσης πως το πόρισμα της Επιτροπής θα ψηφιοποιηθεί για να μπορεί να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτούς που θέλουν να το μελετήσουν, σημειώνοντας ότι, λόγω του γεγονότος πως περιλαμβάνει έγγραφα ασφαλείας της ΚΥΠ και του ΓΕΕΦ, έχει γίνει διαβάθμιση των εγγράφων, ούτως ώστε, κάποια να μην είναι προσβάσιμα.
«Τουλάχιστον μέρος των εγγράφων και των στοιχείων, πρέπει να γίνουν κτήμα του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ। Σιζόπουλος. Για να προσθέσει πως, στόχος της Επιτροπής είναι να γίνει συζήτηση του πορίσματος πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου είναι οι βουλευτές: Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Γεώργιος Γεωργίου (ΔΗ.ΣΥ) και Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗ.ΚΟ).
elladakaikypros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου