Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Πακέτο» η επιµήκυνση µε µείωση επιτοκίου Στο τραπέζι η παράταση της αποπληρωµής του ελληνικού δανείου

Πιέσεις και καρφιά Μπαρόζο στη Γερµανία – η οποία αντιδρά – να έχει κάνει  όσα πρέπει ώστε να ληφθεί απόφαση για το συνολικό πακέτο στη Σύνοδο  Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, προκάλεσαν ένταση µε το Βερολίνο
Αρχίζει σήµερα στις Βρυξέλλες η αντίστροφη µέτρηση για τις αποφάσεις σχετικά µε την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ΝΤ.

Στη σηµερινή συνεδρίαση του συµβουλίου υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης όπου θα συζητηθεί το πακέτο των µέτρων συνολικής και µόνιµης λύσης του προβλήµατος χρέους που αντιµετωπίζουν χώρες-µέλη της, εκτιµάται ότι θα τεθεί προς συζήτηση και το ελληνικό θέµα της επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Αρµόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι οι αποφάσεις για το θέµα της επιµήκυνσης του δανείου προς την Ελλάδα εξαρτώνται από τις εξελίξεις σχετικά µε το συνολικό πακέτο µέτρων για την ευρωζώνη. Οι ίδιοι παράγοντες εµφανίζονταν επιφυλακτικοί για το αν θα υπάρξει σήµερα κάποια οριστικοποίηση για το ευρωπακέτο και δεν απέκλειαν το όλο θέµα να παραπεµφθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου είτε ακόµη τον Μάρτιο, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα που προδιέγραψε την περασµένη εβδοµάδα µε τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Β. Σόιµπλε. Στην περίπτωση πάντως που ανακοινωθεί σήµερα έστω και µια γενική πλατφόρµα για το ευρωπακέτο µέτρων, εκτιµάται ότι αυτή θα αφορά και το ελληνικό θέµα της επιµήκυνσης του δανείου από Ε.Ε. και ∆ΝΤ.

Τρεις προτάσεις
Στο τραπέζι του σηµερινού Eurogroup, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα βρεθούν τρεις προτάσεις που αφορούν την αναδιαµόρφωση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η πρώτη αφορά την αύξηση των πόρων του Ταµείου. Η Γερµανία πάντως, παρά τις έως τώρα αντιρρήσεις της για την αύξηση των κονδυλίων του Ταµείου, σε αυτήν τη φάση φαίνεται ότι κάνει στροφή και είναι διατεθειµένη να το συζητήσει.

Η δεύτερη αφορά τη µεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία του ταµείου σωτηρίας, ώστε να παρεµβαίνει στις αγορές και να αγοράζει οµόλογα κρατών-µελών που δέχονται ισχυρή πίεση, πρακτική που ακολουθεί µέχρι σήµερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τρίτον,στηνατζέντατωνυπουργών Οικονοµίας βρίσκεται η µείωση του κόστους δανεισµού (του επιτοκίου) του EFSF προς τα κράτη-µέλη που προσφεύγουν σε αυτό. Εδώ θα συζητηθεί και το ζήτηµα της επιµήκυνσης του χρόνου της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ, το οποίο ενδέχεται να συνοδευτεί και από χαµηλότερα επιτόκια, προκειµένου να έχει µεγαλύτερη ευχέρεια στην αποπληρωµή των δόσεων το κρίσιµο διάστηµα µετά το 2013, όταν θα αρχίσει η εξόφλησή τους, ώστε να συµβαδίσει µε τον χρόνο αποπληρωµής των δανείων της Ιρλανδίας.

Η αλλαγή στάσης στην Ευρώπη επηρέασε θετικά τις τελευταίες µέρες τις αγορές οµολόγων, οδηγώντας σε µείωση των spreads των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Πάντως, ευρωπαϊκοί κύκλοι εξέφραζαν την επιφυλακτικότητά τους ως προς τις θέσεις και τις προτεραιότητες που θα θέσει η γερµανική κυβέρνηση, καθώς εκτιµούν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα συνοδευτεί µε απαιτήσεις για αυστηρότερη πειθαρχία στα δηµόσια οικονοµικά.

Προχθές, άλλωστε, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έστειλε εκ νέου σαφές µήνυµα ότι η Γερµανία τάσσεται υπέρ µιας συνολικής και ολοκληρωµένης λύσης για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία όµως θα περιλαµβάνει «µια στενότερη οικονοµική συνεργασία», αναφορά που υποδηλώνει την πάγια θέση του Βερολίνου για αυστηρότερη δηµοσιονοµική πολιτική. Πρόσθεσε ακόµη ότι «δεν µπορούµε απλώς να βάζουµε ένα συγκεκριµένο ζήτηµα κάθε µέρα». Από την πλευρά του ο Β. Σόιµπλε διαβεβαίωσε χθες, σε δηλώσεις του στην εφηµερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ότι καµία χώρα δεν έχει ανάγκη προς το παρόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά, όπως υπονόησε, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα συνοδευτεί µε αυστηρούς όρους δηµοσιονοµικής πολιτικής.

Σήµερα, εξάλλου, επισκέπτεται την Ισπανία κλιµάκιο του ∆ΝΤ στο πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονοµίας της χώρας, µιας επίσκεψης ρουτίνας µε στόχο τη σύνταξη µελέτης για το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Οµως οι αγορές ανησυχούν για τις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη φούσκα των ακινήτων. Πάντως, σύµφωνα µε δηµοσίευµα των «Financial Times», ο ισπανός πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση των µικρών ισπανικών τραπεζών.

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ
Εκτιµήσεις ότι οι εξέλιξεις θα συνοδευτούν από γερµανικές απαιτήσεις για αυστηρότερη δηµοσιονοµική πειθαρχία

Η συνολική λύση επί τάπητος

ΤΟ ΠΡΩΤΟ τεστ για τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να επεξεργασθούν µια συνολική λύση για την αντιµετώπιση της κρίσης δηµοσίου χρέους που µαστίζει την ευρωζώνη λαµβάνει χώρα σήµερα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα κυριαρχεί το θέµα της αύξησης των κεφαλαίων του προσωρινού µηχανισµού στήριξης σε 1 ή 1,5 τρισ., έναντι των σηµερινών 750δισ.,

αλλάκαι τηςδιεύρυνσης των αρµοδιοτήτων του, µε πρώτο βήµα την αγορά οµολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κάτι που µέχρι τώρα έκανε µονάχα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η σηµερινή συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιµη, καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά την περασµένη εβδοµάδα στις πληροφορίες ότι οι Βρυξέλλες ετοιµάζουν συνολική λύση. Εάν όµως από τη συνεδρίαση δεν προκύψει κάποιο σαφές µήνυµα για την αύξηση των κεφαλαίων του µηχανισµού, για παράδειγµα, οι αγορές αναµένεται να «τιµωρήσουν» τα οµόλογα της περιφέρειας για άλλη µια φορά – και αυτό σε µια εβδοµάδα που στις αγορές βγαίνει και η Ελλάδα και η Ισπανία.

Στις Βρυξέλλες ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για την έκβαση της συνεδρίασης, καθώς οι διαφωνίες µεταξύ χωρών και ηγετών δείχνουν να παραµένουν.

Ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έχει ζητήσει από τους 27 ηγέτες να λάβουν συγκεκριµένη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, αλλά στη Γερµανία υπάρχουν ακόµη αντιρρήσεις. «Περιµένω οι κορυφαίοι αξιωµατούχοι της Γερµανίας να σεβασθούν τον ρόλο της Επιτροπής. Εµείς στην Επιτροπή όχι µόνο έχουµε το δικαίωµα, αλλά και την υποχρέωση να πούµε στους πολίτες της Ευρώπης τι πιστεύουµε πως είναι σωστό», είπε ο κ. Μπαρόζο στο «Spiegel», σε µια από τις σπάνιες «αντιγερµανικές» δηλώσεις του.

«∆εν καταλαβαίνω τις δηλώσεις Μπαρόζο। Εάν µονάχα ένα µικρό µέρος του Ταµείου έχει χρησιµοποιηθεί, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουµε την αύξησή του», απάντησε ο γερµανός υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων, που µετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισµό, Γκίντο Βεστερβέλε.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: