Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Για αυστηρό έλεγχο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς δεσμεύεται η ΤτΕ

Ανάληψη της εποπτείας του κλάδου

Η ΤτΕ ανέλαβε στην αρχή του χρόνου την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς
Η ΤτΕ ανέλαβε στην αρχή του χρόνου την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αυστηρό έλεγχο της ασφαλιστικής αγοράς εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, που ανέλαβε από τις αρχές του έτους τα καθήκοντα της εποπτείας του κλάδου. Η ΤτΕ έχει προγραμματίσει για το τέλος του μήνα συγκέντρωση με τους εκπροσώπους όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ενώ έχει ζητήσει και πλήθος στοιχείων από τις εταιρείες προς ενημέρωσή της πριν προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) με έγγραφο της προς όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες έχει γνωστοποιήσει εγκαίρως την πρόθεση της να πραγματοποιήσει στις 31 Ιανουαρίου στα γραφεία της ΤτΕ συγκέντρωση των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να συζητηθεί η στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει τόσο η ασφαλιστική αγορά, όσο και η εποπτική αρχή, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και των επερχομένων αλλαγών για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών ενώ προκειμένου να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς έχει ζητήσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου μία σειρά στοιχείων από όλες τις εταιρείες.

Στο κείμενο που έχει αποστείλει η ΔΕΙΑ, η Τράπεζα ζητάει αναλυτική ενημέρωση και πληροφορίες για την χρηματοοικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης, το αναγκαίο και το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας, το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τις ασφαλιστικές τοποθετήσεις, αλλά και για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των εταιρειών.

Η Διεύθυνση σημειώνει πως υπάρχει κατά την ενημέρωση θα εξεταστεί και η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και ιδιαίτερα αυτών που είναι ευαίσθητα σε αλλαγές των συνθηκών της αγοράς.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο φερεγγυότητας του Solvency ΙΙ (gap analysis), η μορφή και ο χρόνος ενεργειών για την κάλυψή τους καθώς και οι διαδικασίες παρακολούθησης και διευθέτησης αιτημάτων, παραπόνων καταγγελιών των ασφαλισμένων ή στοιχεία για τη λειτουργία οργάνων, όπως η Επιτροπή Ελέγχου, η Εσωτερική Επιθεώρηση, η Κανονιστική Συμμόρφωση είναι θέματα για τα οποία επίσης θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τις εταιρείες.

Η ΔΕΙΑ σημειώνει πως για να διαμορφώσει πλήρη εικόνα για την αγορά «χρειάζεται και τις απόψεις των εταιρειών σχετικά με την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης, τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων τους, την επάρκεια της εσωτερικής οργάνωσης και τον βαθμό προετοιμασίας τους για τη μετάβαση στο νέο εποπτικό καθεστώς».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: