Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τα νέα μέτρα για την «τρύπα» του 2010

Ξεπουλάμε, για να ξεχρεώσουμε


http://img.protothema.gr/C88A9E3331607F913CFECE5CA8E14AD1.jpg

Επαναγορά μέρους του χρέους με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις προανήγγειλε σε δηλώσεις του o Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του χρέους της, κάνοντας χρήση των εσόδων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τετραετία 2012-15) βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου του Δημοσίου θα υλοποιήσουν σημαντικό μέρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 40 από τα 50 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αρχικά, μεσοπρόθεσμος στόχος ως το 2013 παραμένει η είσπραξη 15 δισ., εκ των οποίων τα 5 δισ. από ακίνητα του Δημοσίου, άλλα 5 δισ. από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τα υπόλοιπα 5 δισ. από συμμετοχές του Δημοσίου σε μη εισηγμένες εταιρείες.

Αλλάζει το έλλειμμα του 2010

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ενδείξεις πως και το έλλειμμα του 2010 θα είναι υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, λόγω του ότι δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατόν να ελεγχθούν πλήρως οι δαπάνες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ενημερώσει αύριο την Eurostat για τα τελικά στοιχεία του 2010. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 στις 26 Απριλίου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επέμεινε ότι η χώρα έχει μπει σε διαδικασία ανάκαμψης και επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα του 2010 θα «κλειδώσει» σε υψηλότερα ποσοστά απ' όσο αρχικά είχε υπολογιστεί.



Ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 ήταν να μειωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ αν και υπάρχουν κάποιες ακραίες εκτιμήσεις, υπό το βάρος και της μεγαλύτερης ύφεση που καταγράφηκε το 2010, που δεν αποκλείουν το έλλειμμα της περσινή χρόνια να κλειδώσει ακόμα στο 10,3% του ΑΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: