Ηλεκτρονική βάση υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων «πόθεν έσχες» συστήνει η κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου. Ταυτόχρονα, αλλάζει ριζικά η υφιστάμενη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των περίπου 300.000 υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Συγκεκριμένα, μετά από ...σχετική εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής υπέγραψε προγραμματική συμφωνία, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε», ορίζοντάς την ως δικαιούχο για τη σύσταση «υπηρεσίας για την ηλεκτρονική υποβολή, τον έλεγχο και την επεξεργασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».
Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης
Η προγραμματική συμφωνία, όπως διευκρίνησε προς το «Βήμα» ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής, προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Οι δηλώσεις, μ΄ άλλα λόγια, θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχός τους.
Η βάση δεδομένων θα δέχεται όλες ανεξαιρέτως τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα σε ποιο φορέα ελέγχου θα υπάγονται. Παράλληλα, αλλάζουν και οι φορείς που θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Αλλάζουν οι φορείς ελέγχου
Ετσι, στη δικαιοδοσία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θα εξακολουθήσει να υπάγεται η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εφοριακών και των υπαλλήλων των πολεοδομιών. Ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, που είναι υπεύθυνος σήμερα για τον έλεγχο των δηλώσεων περίπου 300.000 ατόμων, θα κρατήσει μόνον τον έλεγχο των δηλώσεων των δικαστικών λειτουργών.
Ετσι, αντί για τον Αρειο Πάγο οι υπόχρεοι θα υποβάλουν πλέον τις δηλώσεις τους στην Αρχή για το Ξέπλυμα του «Μαύρου Χρήματος», στην οποία θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου με την πρόσληψη, εκτός των άλλων, και του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.
Στην Αρχή Ξεπλύματος
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με άλλα λόγια, αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη για την επεξεργασία των δηλώσεων των βουλευτών, των δημοσιογράφων, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των γιατρών, των εκπαιδευτικών κ. λπ οι οποίοι, έως σήμερα, υπέβαλαν δηλώσεις στον Αρειο Πάγο.
Η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τον έλεγχο των στοιχείων περιουσιακής κατάστασης. Ως σήμερα ήταν «κοινό μυστικό» ότι οι δηλώσεις δεν ελέγχονταν καθώς ο Αρειος Πάγος δεν διέθετε την αναγκαία υποδομή.
Η εξέλιξη αυτή, από την άλλη πλευρά, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την ενοποίηση των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και ανεξάρτητου για ολόκληρο το Δημόσιο, που, όπως επισημαίνεται, δεν έχει προχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε λόγω των αντιδράσεων των υπουργών, οι οποίοι θέλουν να έχουν υπό την εποπτεία τους τους ξεχωριστούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των υπουργείων των οποίων προϊστανται.Αναρτήθηκε από Nonews
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Αλλάζει η διαδικασία ελέγχου του «πόθεν έσχες»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου