Κριτική στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκης Ενωσης για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας άσκησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα του συνεδρίου των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το απόγευμα της Τετάρτης...
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε μεν στις θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά δήλωσε ότι δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις όσον αφορά στη γενική τους κατεύθυνση για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και κυρίως γι' αυτές που αντιμετωπίζουν την πίεση των αγορών.
«Ασφυκτικό το δημοσιονομικό πλαίσιο»
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ακραίο και υπερβολικά περιοριστικό και κυρίως στερείται ευελιξίας, ενώ για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι «δεν λύνει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται να συμπληρωθεί από μοχλούς ανάπτυξης και επενδύσεων».
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι φωνές για την έκδοση ομολόγων έργων και ευρωομολόγων δεν ήταν αρκετά ισχυρές μέσα στην Ευρώπη.
«Οι οίκοι αγνοούν την τρόικα»
Με αφορμή τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν θετικές για την Ελλάδα τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα που γίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην εκτίμηση της Standard & Poor’s ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους πριν ενταχθεί στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) το 2012.
«Στις αγορές το 2012»
Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα θα ακολουθήσει τον ανηφορικό δρόμο της επιστροφής στις αγορές, σημείωσε ότι η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από την καλή διάθεση των ευρωπαίων φορολογουμένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Απείχαμε μέρες από τη χρεοκοπία»
Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του περασμένου Απριλίου που οδήγησαν την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η χώρα απείχε «λίγες μόλις ημέρες από τη χρεοκοπία». «Οταν αναλάμβανα υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα προχωρούσα σε περικοπές μισθών 15%, συντάξεων 10% και σε αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έξι μόλις μήνες» σημείωσε. Αναρωτήθηκε αν αυτό είναι σοσιαλιστική πολιτική για να δώσει την παρακάτω απάντηση: «Σίγουρα δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική να αφήσεις μια χώρα να χρεοκοπήσει και να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από την έναρξη της κρίσης και από γεγονότα όπως η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.
Στο απογευματινό τραπέζι διαλόγου με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία και την σοσιαλιστική διακυβέρνηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Μάρτιν Σουλτς, ο αντιπρόεδρος κ. Στίβεν Χιουζ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Βιτσέντζο Βίσκο. Συντονιστής του τραπεζιού ήταν ο Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Π. Καψής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου