Αύριο (Τετάρτη) θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ στις 7 Απριλίου θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο - ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την σημερινή, δεύτερη ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, για την κατάσταση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Απαντώντας σε παρατηρήσεις του Αθανάσιου Γιαννόπουλου (ΝΔ), σχετικά με την ύπαρξη υποκοστολογημένων ιατρικών υπηρεσιών στο Ωνάσειο, ο κος Λοβέρδος παραδέχθηκε πως κοστολογήσεις έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1991, αλλά «το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ολοκλήρωσε την δουλειά της κοστολόγησης και τιμολόγησης 10.000 ιατρικών πράξεων, εκ των οποίων οι 102 αφορούν παρακλινικές εξετάσεις - και έχουν υπογράψει οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ωστόσο, οι κοστολογήσεις του 1991 που δεν ανανεώθηκαν, εμφανίζονται υπολειπόμενες των κοστολογήσεων του ιταλικού Δημοσίου του 2009, μόνον κατά 10%. Ο νοών νοήτω. Εγώ δεν είμαι ειδικός για να προσθέσω κάτι περισσότερο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Κατά τα άλλα, και κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, το σύνολο των βουλευτών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την διακρινόμενη αναστολή των μεταμοσχεύσεων και τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα του Κέντρου, ενώ σφοδρό έλεγχο δέχθηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Πέτρος Αλιβιζάτος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Κώστας Κιλτίδης, κατέθεσε καταστατικό εταιρείας «στην οποία συμμετέχει συνάδελφος ιατρός που εργάζεται στο Ωνάσειο και το προμηθεύει παράλληλα με υλικά». Ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ) μετέφερε στην συνεδρίαση τις κατηγορίες περί «διάλυσης της μεταμοσχευτικής μονάδας» και σπατάλης πόρων με ευθύνη του κου Αλιβιζάτου, ενώ την ανάγκη ενός νέου «ορθολογικού συστήματος στις λίστες αναμονής για τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για το ποιος πρέπει να χειρουργείται πρώτος και ποιος δεύτερος» υπέδειξε ο Ηλίας Μόσιαλος (ΠΑΣΟΚ), προτείνοντας «η διαχείριση του συστήματος να ξεφύγει από τις εσωτερικές λειτουργίες των νοσοκομείων».
Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Ελευθέριος Περράκης, ανέφερε από πλευράς του πως «δεν υπάρχει προμήθεια που να υπερβαίνει τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σε πολλές προμήθειες, οι τιμές είναι χαμηλότερες. Δυστυχώς όμως, δεν είναι ενταγμένα όλα τα υλικά στο Παρατηρητήριο». Ο κος Περράκης παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε άλμα στην μισθοδοσία του Ωνασείου, συνεπεία προσλήψεων και αυξήσεων - ωστόσο «οι αποδοχές είναι νόμιμες: Υπάρχει νομοθεσία, συλλογική σύμβαση, πηγαίναμε στην διαιτησία, ακολουθείτο η γνωστή διαδικασία, τα δίναμε».
Ο γενικός διευθυντής του Ωνασείου, ζήτησε να δοθεί πίστωση χρόνου στο Κέντρο, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί στο επίπεδο που λειτουργεί, «καθαρά τεχνοκρατικά όμως - και με στόχο μείωση του ελλείμματος κατά 4 εκ. ευρώ το χρόνο. Είναι εφικτό να μειώσουμε το έλλειμμα στα 15 εκ.. Άλλωστε, με το σημερινό κόστος λειτουργίας, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες» παρατήρησε.
Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνασείου, Πέτρος Αλιβιζάτος, εμφανίστηκε εξαιρετικά ενοχλημένος από τις αιτιάσεις που δέχθηκε και υποστήριξε πως «ο Οργανισμός του Νοσοκομείου έχει προκαλέσει την μήνιν ιατρών μας, που διαβλέπουν ότι θα μείνουν πίσω και θα χάσουν τις απολαβές των 150.000 ευρώ, με 120 περιστατικά τον χρόνο».
«Το να λέμε ότι δεν υπάρχει μονάδα μεταμοσχεύσεως και ότι ευθύνεται η παρούσα διοίκηση είναι ψεύδος. Υπάρχουν οι άνθρωποι να τις κάνουν, υπάρχει η ομάδα, αλλά δεν έχει βγει δότης» ανέφερε ο κος Αλιβιζάτος. «Επί των ημερών μου έγιναν 73 μεταμοσχεύσεις με 95% επιβίωση. Οι Αμερικανοί ήρθαν στο συνέδριο του Ωνασείου και μας εθαύμασαν» συμπλήρωσε.
Ανδρέας Μακρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου