Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εκ βάθρων αλλαγές στο Λύκειο

Μετατρέπεται σε βαθμίδα σταδιακής εξειδίκευσης


http://img.protothema.gr/F1CAB222CC1000885E6190CC68377AE0.jpg
Σε βαθμίδα σταδιακής εξειδίκευσης μετατρέπεται το Λύκειο. Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Α' τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και η Β' Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις, ενώ ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17. Στη Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις, με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16, αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία, την οποία θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα Αγγλικά.

Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία, που δεν θα απαιτούν αποστήθιση. Οι εξετάσεις, όπως είπε, θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο, ενώ τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων, στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.

«Όλο το λύκειο παίζει ρόλο» είπε επίσης, όταν ρωτήθηκε αν θα προσμετράται η βαθμολόγια και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: