Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αισιοδοξία Παπανδρέου παρά την υποβάθμιση Η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης

«Η υποβάθμιση από την S&P δεν αντανακλά την πολιτική της Ελλάδας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά των οίκων αξιολόγησης αλλά και των τρόπων με τους οποίους παίρνουν αποφάσεις. «Η υποβάθμιση δεν οφείλεται στο τι κάνει ή δεν κάνει η Ελλάδα, δείχνει ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ δεν είναι επαρκείς. Εως τώρα οι αγορές προηγούνταν. Ας ελπίσουμε ότι μετά της πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ δεν θα συνεχίσουν να προηγούνται των πολιτικών αποφάσεων».

«Από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία»

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «οι οίκοι αξιολόγησης πέρασαν από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία και τον πανικό». Και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι πρόσφατα αξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε τοξικές και υπεύθυνες για τη κρίση ενώ επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής. Τίθεται ζήτημα για το ποιός κυβερνά τον κόσμο, πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές. Αυτό που έχει σημασία -είπε- είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να συμβάλει, αν είχε εγκριθεί, και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων, τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και για το μηχανισμό στήριξης. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξε και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την «βαθιά αλληλεγγύη» των Σοσιαλδημοκρατών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε, όπως είπε «ηράκλειο έργο». Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, καμία μεμονωμένη χώρα δεν θα κάνει μάθημα σε άλλες και καμία δεν θα επιχειρεί μονομερή ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ καγκελάριο των τεσσάρων μηνών, καταλογίζοντάς της ότι αλλάζει τις θέσεις της κάθε τέσσερις μήνες. Οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου έδειξαν ότι ακόμη και οι συντηρητικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ποια είναι η οδός εξόδου από την κρίση που δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις। Επίσης τόνισε ότι το ευρωομόλογο δεν είναι αδύναμο, αδύναμες είναι κάποιες πολιτικές ηγεσίες.
tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: