Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Θερμό φθινόπωρο με μειώσεις-φωτιά για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου βρίσκονται πάνω από την κόκκινη γραμμή αμοιβών που θα οριστεί περίπου στα 1.300 ευρώ το μήνα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και την καθιέρωση νέων θεσμών για...
το ελληνικό Δημόσιο όπως η μισθωτή εφεδρεία και οι εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ για την ανακατάληψη της θέσης στην περίπτωση μετάταξης του εργαζομένου.
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα γίνει σταδιακά για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο και άμεσα για τους νεοδιοριζόμενους και περιλαμβάνει όχι μόνον περικοπή και κατάργηση των λεγόμενων μέχρι τώρα ειδικών επιδομάτων, αλλά και μείωση των επιδομάτων που θα διατηρηθούν,όπως κίνητρο απόδοσης και οικογενειακά. Η νέα συμφωνία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:
* Μαχαίρι έως και 40% στις αποδοχές υπαλλήλων που βρίσκονται πάνω από τα 2.000 ευρώ το μήνα με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και ταυτόχρονη μείωση και ενσωμάτωση στο βασικό μισθό μέρους των γενικών επιδομάτων που αναμένεται να διατηρηθούν.
Ετσι το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης που δίδεται σήμερα σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα θα περιοριστεί στα 28 έως και 50 ευρώ τον μήνα. Επίσης το οικογενειακό επίδομα θα μειωθεί, σε 10% το επίδομα γάμου και 5% για κάθε παιδί. Αναμένεται η μείωση να είναι από 10% έως και 40% για κάθε υπάλληλο ανάλογα με τη θέση που υπηρετεί και το συγκεκριμένο μισθολόγιο με το οποίο αμείβεται.
Επίσης η αρχή ίση αμοιβή για ίδια εργασία, που είναι μια από τις βασικές αρχές του νέου μισθολογίου, αναμενόταν να φέρει έστω και μικρές αυξήσεις σε μια σειρά υπαλλήλους που ήταν μέχρι τώρα οι αδικημένοι. Πράγματι σε κανονικές συνθήκες ένας αριθμός υπαλλήλων θα έβλεπαν ακόμη και σε καιρούς κρίσης τις αποδοχές τους να αυξάνονται έστω και οριακά με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ομως τώρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ούτε αυτό θα συμβεί, καθώς αυτές οι μικρές αυξήσεις θα εξανεμιστούν από κάθετες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ανέργων και περικοπών βασικών επιδομάτων.
* Μείωση στο μισθό όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει επίσης το μέτρο της επιβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ των ανέργων, από 1% που ήταν μέχρι τώρα σε 3%, μέτρο που θα εφαρμοστεί οριζόντια και θα φέρει μείωση των αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.
* Μακροχρόνιο πάγωμα των μισθών των υπαλλήλων με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης. Η αλλαγή κλιμακίου στις υπηρεσίες μέχρι τώρα γινόταν κάθε δύο χρόνια αυτοδίκαια και σήμαινε αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου. Πλέον η απόδοση της ωρίμανσης θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια και δεν θα πραγματοποιείται αυτοδίκαια, αλλά μόνον ύστερα από αξιολόγηση των προϊσταμένων του υπαλλήλου.
* Μείωση στο ελάχιστο της παρουσίας των υπαλλήλων με συμβάσεις έργου στις δημόσιες υπηρεσίες. Το μαχαίρι που θα πέσει στους συμβασιούχους θα είναι άγριο και αναμένεται ένας στους δύο να απομακρυνθεί. Ο στόχος είναι ο αριθμός των συμβασιούχων να μειωθεί στους απολύτως απαραίτητους εποχικούς που δεν θα ξεπερνούν τις 25.000 για όλες τις υπηρεσίες του κράτους.
* Ελάχιστες θα είναι στο μέλλον και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία ένας προς πέντε είναι από την αρχή του χρόνου ένας προς δέκα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο στόχος που ήθελε μέχρι πρότινος την αναλογία ένας προς πέντε να επανέρχεται μετά το 2012 δεν φαίνεται να ευδοκιμεί καθώς, όπως όλα δείχνουν, η αναλογία που θα σταθεί η μπίλια θα είναι στο ένας προς επτά, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε επτά υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.
Δύο άλλα μέτρα για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στο Δημόσιο και την εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη μέχρι το 2015 είναι οι απολύσεις υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου, των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν επειδή ο φορέας τους θα καταργηθεί ή θα συγχωνευτεί με άλλους μαζί με τη μεσοβέζικη λύση που έχει προταθεί για μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ με εξετάσεις για ανακατάληψη της θέσης από τον εργαζόμενο και ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι θα δοθεί εναλλακτικά η δυνατότητα σε υπαλλήλους που θα βρίσκονται στον αέρα, επειδή καταργήθηκε η θέση τους, να μην πάρουν μέρος στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για μετάταξη, αλλά να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Αυτό σημαίνει ότι: οι υπάλληλοι θα τεθούν εκτός υπηρεσίας για ένα χρονικό διάστημα που αναμένεται να είναι από τρία έως πέντε χρόνια.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα το κράτος θα καταβάλει στους υπαλλήλους ένα μέρος της αμοιβής τους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το 50% των συνολικών αποδοχών τους μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές. Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι θα βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας όπου και οπότε αυτή τους καλέσει. Το μέτρο αυτό θα βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση σε εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους διότι εκείνοι που χρειάζονται λίγα χρόνια για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη θα προτιμήσουν την εργασιακή εφεδρεία από την αβεβαιότητα των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για ενδεχόμενη μετάταξη σε άλλη υπηρεσία. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι κάνουν χρήση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας όταν συμπληρώσουν τα χρόνια σύνταξης θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά και θα πάρουν το εφάπαξ που τους αναλογεί.
Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας αντικαθιστά δηλαδή σε καιρούς Μνημονίου το μέτρο της εθελουσίας εξόδου που είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια σε μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες για την «απαλλαγή» τους από πολυάριθμο προσωπικό με υψηλά κλιμάκια μισθών.
Τέλος, θα εφαρμοστεί και το μέτρο της προσωρινής αποχώρησης για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και αρκετά χρόνια: δηλαδή αν ένας υπάλληλος θελήσει, μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία του μέχρι και πέντε χρόνια με άδεια άνευ αποδοχών.Κατά το διάστημα αυτό μπορεί να εργάζεται κανονικά στον ιδιωτικό τομέα εάν φυσικά έχει στη διάθεσή του μια τέτοια δυνατότητα. Μετά τα πέντε χρόνια μάξιμουμ θητείας στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στη θέση του στο Δημόσιο. Ακόμη σε υπαλλήλους που το επιθυμούν και είναι μόνιμοι στο Δημόσιο με πλήρη απασχόληση μπορεί να μετακινηθούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή με τετράωρη καθημερινή εργασία. Αυτό φυσικά σημαίνει και αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους.
Γενναία θα είναι και η εξοικονόμηση μέχρι 800 εκατ. ευρώ έως το 2015 από το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που έχει συμφωνήσει ήδη η κυβέρνηση με την τρόικα.
Ηδη επιταχύνονται οι συγχωνεύσεις σχολείων, στρατοπέδων, νοσοκομείων και αστυνομικών τμημάτων που θα φέρουν κέρδος 225 εκατομμύρια μέχρι το 2015. Για τους 897 φορείς που συγκαταλέγονται στο μητρώο φορέων, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και το σύνολο των 5.000 φορέων που έχουν καταγραφει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση προβλέπεται πρόγραμμα συγχωνεύσεων, καταργήσεων και ανασυγκροτήσεων που θα ανακοινώνεται ανά τρίμηνο. *
www.enet.gr
Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Αγριο μαχαίρι σε μισθούς πάνω από 1.300 €...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου