Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Θα ματώσουμε για τα νέα δάνεια!

Ό,τι κι αν βγάλει το έκτακτο Eurogroup…


http://img.protothema.gr/DA70D01FE2332049484BED16F50DCB4B.jpg
Τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση. O Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το περίγραμμα για 64 μέτρα-σοκ στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έστειλε στη Βουλή, μόλις όμως επιστρέψει στην Αθήνα από την έκτακτη συνεδρίαση στο Eurogroup θα έλθει αντιμέτωπος και με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να τα εξειδικεύσει επακριβώς ή και να προσθέσει νέα!

Μπορεί η ευρωπαϊκή "βαβέλ" απόψεων και δηλώσεων για την βοήθεια προς την Ελλάδα, να οδήγησε την S&P να στείλει την ελληνική οικονομία «στον πάτο» της παγκόσμιας Οικονομίας, η ίδια "βαβέλ" και διχογνωμία όμως κυριαρχεί και στην κυβέρνηση για τα μέτρα που θα ληφθούν ως εχέγγυο και αντάλλαγμα για τα πρόσθετα δάνεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι φορολoγούμενοι θα πληρώσουν πολλά. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα μάθουν και "πόσα", μόλις ετοιμαστεί και σταλεί στη Βουλή ο πρώτος και βασικός εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου Νο.2.

Τα καυτά ζητήματα όπου ο υπουργός Οικονομικών και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση καλούνται να βρουν λύσεις και να συμφωνήσουν είναι:

- τα κριτήρια και το ύψος της έκτακτης εισφοράς 1%-4%, το όριο εισοδήματος πάνω τελικά από το οποίο θα επιβάλλεται (8.000 ή 12.000 ευρώ το χρόνο), αν θα μπει κλιμακωτά ή από το πρώτο ευρώ και για όλο το ποσό, οι τυχόν εξαιρέσεις για ευπαθείς ομάδες (π.χ. άνεργοι, συνταξιούχοι και ποιας ηλικίας).

- το ύψος του Τέλους Ακινήτων: αφορολόγητο όριο, κλίμακες και ποσοστά, ο τρόπος είσπραξης (πχ σε δόσεις ή εφάπαξ) κλπ.

- τα όρια επιβολής στις έκτακτες εισφορές (αξία ή επιφάνεια στα ακίνητα, αυτοκίνητα, πισίνες κλπ).

- τα ακριβή εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και στις φοροαπαλλαγές, πέραν των οποίων θα περικόπτονται ή θα τα χάνουν οι ως τώρα δικαιούχοι.

- πού θα επιβληθούν οι αυξήσεις ΦΠΑ και νέοι ειδικοί φόροι.

- αν θα αλλάξει το αφορολόγητο (πιθανότατα να μειωθεί τελικώς στα 10.000 αλλά να μην πέσει στα 6.000-8.000).

- αν θα ισχύσει η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ή ποιοι και πώς θα λάβουν επιστροφή (π.χ. με εισόδημα έως 6000 ευρώ το χρόνο).

- οι αυξήσεις που θα μπουν στα τεκμήρια και ποια (30%-50% στα περισσότερα).

«Λυμένα» θεωρούνται μόνο το χαράτσι «υπέρ ανέργων», οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το πάγωμα των προσλήψεων, ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο και στα τσιγάρα, ο επανέλεγχος δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και ΕΚΑΣ και οι απολύσεις των μισών συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: