Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τυπικό ΟΚ για το παλιό δάνειο, γερμανική σφραγίδα για το νέο

Προς εθελοντική επιμήκυνση δανείων από τις τράπεζες


http://img.protothema.gr/FE706ED239C9AB47EB6335F80F4BDC92.jpg
Η γερμανική πρόταση, η οποία συνίσταται στην εθελοντική επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει προς την Ελλάδα οι τράπεζες φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον με βάση τα όσα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Αν και στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πιθανότατα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις – τουλάχιστον ανακοινώσιμες – ο κ. Όλι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν εργάζεται επί ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν εθελοντικά τις πιστώσεις τους προς την Ελλάδα, λύση την οποία προωθεί το Βερολίνο.

«Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιένης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους, και αυτό σε εθελοντική βάση», διευκρινίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ρεν προειδοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι τα περιθώρια για επίτευξη συναίνεσης εξαντλούνται, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο».

«Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», σημειώνει.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», διερωτάται.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα».

Η πίεση για το EFSF

Όλα αυτά όταν οι συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις της χώρας από τους ξένους οίκους φαίνεται ότι καθιστούν όλο και πιο πιεστική την εμπλοκή του EFSF, του Ταμείου Διάσωσης ως εγγυητή στη διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής παλαιοτέρων ομολόγων με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Την ίδια ώρα, υπεγράφη η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ μεταξύ Ελλάδας που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και είχε τυπικά αποφασιστεί στις 16 Μαϊου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η χώρα μας κλήθηκε να υπογράψει τις ημέρες αυτές την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει αυτούς τους όρους. Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκ το χρόνο.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριετών. Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.

Η νέα συμφωνία

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

• Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)
• η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη
• η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

- Αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια
- μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.
- επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκ. τον χρόνο και κατά 4 δις στην 5ετία 2011-15.
- Εξομάλυνση των ετήσιων δανειακών αναγκών από τις αγορές (βλ συνημμένα διαγράμματα).

Σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη του Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: