Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Έκτακτη συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου την Τετάρτη

Εν μέσω αναταραχής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματός του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την εμμονή του στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Το νέο τετ-α-τετ Παπούλια - Παπανδρέου πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Την Τρίτη ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης και δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Λιάνης εξηγεί πως δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο» και διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Λιάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας».

«Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Η απόφαση του κ. Λιάνη αποτελεί το δεύτερο χτύπημα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

«Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε.

Ως πράξη ευθύνης παρουσιάζει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Η αίσθησή μου λέει ότι θα πρέπει να το ψηφίσω, θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε κυβέρνηση, στηρίζουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι κατά τεκμήριο θα δείξουν την ίδια πράξη ευθύνης απ' ότι βλέπω στη Βουλή», είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος και οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό ακόμη και πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Στο επίκεντρο των σεναρίων αναδιάταξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έγινε αποδέκτης έμμεσης κριτικής και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη.

«Αυτοί που μέχρι τώρα φοροδιαφεύγαν, συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να απολογηθούμε γι' αυτό», είπε ο κ. Αργύρης.

Επίθεση για κακούς χειρισμούς εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής Θωμάς Ρομπόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να υπάρχει ένα αεροπλάνο το οποίο του είπανε πρέπει να πετάει, αλλά για να συνεχίσει να πετάει πρέπει να ελαφρύνετε το βάρος και η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντί να ελαφρύνει το βάρος άρχισε να πετάει τους κινητήρες για να ελαφρύνει το βάρος».

Την ίδια ώρα σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας «Αγανακτισμένοι» μαζεύουν υπογραφές και στέλνουν εξώδικα σε κυβερνητικούς και μη βουλευτές, απειλώντας με μηνύσεις εάν δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή.

Μετά την Πιερία και την Κρήτη και στην Ηλεία αλλά και τα Δωδεκάνησα οι «Αγανακτισμένοι» ετοιμάζονται να στείλουν εξώδικα σε όλους τους τοπικούς βουλευτές ανεξαρτήτως παράταξης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: