Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Aγώνας δρόμου από τον Σαμαρά για να προλάβει τις εξελίξεις

newpost.gr

Aγώνας δρόμου από τον Σαμαρά για να προλάβει τις εξελίξεις
Πιθανό κάθε σενάριο θεωρούν πλέον στην ΝΔ και –παρ’ ότι ακόμη δεν κρίνουν ότι η προσφυγή στην κάλπη μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην παρούσα φάση- υποχρεώνονται να αναπτύξουν εναλλακτικά σενάρια στρατηγικής, εξετάζοντας με προσοχή τις συνθήκες προκειμένου, στο κατάλληλο χρόνο, ο Αντώνης Σαμαράς να θέσει αίτημα πρόωρων εκλογών.

Το θέμα συζητείται πλέον ανοιχτά στις κλειστές συσκέψεις του Προέδρου της ΝΔ με τους επιτελείς του καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος η ΝΔ να ξεπεραστεί από τις ραγδαίες εξελίξεις.

Η –αυξομειούμενη ίσως- μαζικότητα αλλά κυρίως η επιμονή του κινήματος των «αγανακτισμένων» καθώς και η ταχύτατη μεταστροφή των δεδομένων που προκύπτουν από τα δημοσκοπικά ευρήματα διαμορφώνουν κλίμα πίεσης για τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος πιθανολογείται ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να μετακινηθεί από την πάγια θέση της ΝΔ και να αναγκαστεί να υποστηρίξει το αίτημα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.

Αν και κάποια στελέχη άρχιζουν να εκφράζονται δειλά υπέρ του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών, επισήμως στην ΝΔ επιμένουν ότι οι συνθήκες ακόμη δεν έχουν ωριμάσει για τέτοια πολιτική κίνηση από πλευράς του Α. Σαμαρά. Βρίσκονται εν τούτοις υπ’ ατμόν διότι, αν και δε θεωρούν πανάκεια το να ζητήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, θα προτιμούσαν ιδανικά να το έχει κάνει προτού οδηγηθεί εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να κερδίσουν το πολιτικό πλεονέκτημα απέναντι στην κοινή γνώμη, ότι δε φοβούνται τις εκλογές.

Για τα επόμενα 24ωρα πάντως και, τουλάχιστον, μέχρι την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου, η Συγγρού αναμένεται να οξύνει την κριτική της πρωτίστως απέναντι στην κυβερνητική επιλογή επιμονής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή του Μνημονίου, με οριζόντιες περικοπές στα ασθενή οικονομικά στρώματα. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να ταυτίσει απολύτως την οικονομική πολιτική με τον Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας εκ προοιμίου να υποβαθμίσει οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής ανάκαμψης της κυβέρνησης με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καλλιεργώντας εμμέσως το επιχείρημα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα πρόσωπα, αλλά κυρίως στην πολιτική.

Παράλληλα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι παραφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει προγραμματιστεί σήμερα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Συγγρού με τους «γαλάζιους» βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να υπάρξει ενημέρωση αλλά και ευθυγράμμιση ως προς τη στάση της ΝΔ κατά την αυριανή συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, στην Συγγρού προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα συνολικό κύπα πίεσης που αναμένεται να υπάρξει από την Ευρώπη, εν όψει της μετάβασης του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες στο μέσον της επόμενης εβδομάδας, για να μετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μία γεύση των πιέσεων πήρε ο Πρόεδρος της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μπαρόζο, Φάν Ρομπάι και Φιγιόν. Από το περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ ωστόσο, επιμένουν ότι οι πιέσεις δεν ήταν όσο ισχυρές φάνηκε να είναι με βάση τις ανακοινώσεις που εξεδόθησαν μετά τις συναντήσεις από τα γραφεία των ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε κάθε περίπτωση όμως επιμένουν στη σθεναρή αντίσταση του κ. Σαμαρά, απέναντι σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από ξένα κέντρα ισχύος να επιμεριστούν οι ευθύνες μιας πολιτικής η οποία, όπως επιμένουν από την ΝΔ, οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: