Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

15 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου

Υπήρξε πολιτικός ευρείας αποδοχής


Συμπληρώνονται την Πέμπτη 15 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 - 23 Ιουνίου 1996). Πολιτικός ευρείας αποδοχής, διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο, κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο.

O γιος του, Γιώργος Παπανδρέου, είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009.

Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΑΣΕΠ και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, που καθιέρωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις κοινωνικού εκσυγχρονισμού της χώρας ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας και οι ριζικές τομές στο Αστικό Δίκαιο, ιδιαίτερα στο Οικογενειακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: