Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Με ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα «πολεμάει» στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

newpost.gr
Με ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα «πολεμάει» στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς
Με εσωκομματικούς πονοκεφάλους μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, με σκοπό να υπερασπιστεί τις θέσεις του απέναντι στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για συναίνεση. Ο κυριότερος πονοκέφαλος του Προέδρου της ΝΔ ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας, με τις δημόσιες δηλώσεις του περί πιθανής υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κυριολεκτικά ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί.

Η νέα δήλωση του κ. Μητσοτάκη –ο οποίος είπε ότι εάν, υποθετικά, η δική του ήταν η 151η ψήφος, θα στήριζε με αυτή το Μεσοπρόθεσμο- ενόχλησε την Συγγρού. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως κρίθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητο να ληφθούν σκληρά μέτρα και ότι αρκούσε ένα μήνυμα προς τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πάντως πρόλαβε και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι ρητή και διακηρυγμένη πρόθεσή του είναι να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως διατηρούνται οι φωνές αντίθεσης, ή έστω προβληματισμού, απέναντι στη στάση που τηρεί ο Αντώνης Σαμαράς. Κυρίως επικεντρώνονται σε σημεία που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο ΙΙ» και αφορούν σε εξαγγελίες κοινωνικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των συντάξεων των 700 ευρώ.

Βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι, αργότερα ή γρηγορότερα ο Γιώργος Παπανδρέου θα οδηγηθεί σε εκλογές και η «γαλάζια» παράταξη θα βρει μπροστά της τις εξαγγελίες της, τις οποίες και δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι προβληματισμοί αυτοί έχουν διατυπωθεί και στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται να επιμένει στην ακρίβεια των στοιχείων και την επάρκεια του «Ζαππείου ΙΙ» εκφράζοντας βεβαιότητα για τη δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της ΝΔ. Στην Συγγρού βέβαια αντιλαμβάνονται ότι οι ενστάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών προέρχονται κυρίως από τις εξωχώριες πιέσεις καθώς συμπίπτουν με τις διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί από την Τρόικα, αναφορικά με στοιχεία του «Ζαππείου ΙΙ», όπως η φορολογία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πολύτεκνοι καθώς και η διάθεση 1 δις ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπό το κλίμα αυτό, ο κ. Σαμαράς αναμένεται, κατά τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες, να επιχειρήσει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της ΝΔ, τις οποίες εν πολλοίς περιέγραψε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ δεν εναντιώνεται σε κρίσιμα σημεία του Μεσοπρόθεσμού, όπως π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις –φλέγον ζήτημα για τους Ευρωπαίους- ενώ θα ενισχύσει και την επιχειρηματολογία του γύρω από τον άξονα του ντόμινο, φαινόμενο που μπορεί να προκύψει, εφ’ όσον η Ευρώπη διακινδυνεύσει το ενδεχόμενο να μη στηρίξει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: