Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το «σκληρό περίβλημα» της νέας βοήθειας

Σύνοδος Κορυφής: Ποιους όρους βάζουν οι Ευρωπαίοι για να μας στηρίξουν


http://img.protothema.gr/67D73E615741BC0D6D9D9D00812852B0.jpg

Αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον άκρως ... προβληματισμένο βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε σειρά επαφών και κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ουσιαστικά άκουσε τα όσα θα διαμειφθούν στο επίσημο δείπνο με το οποίο παραδοσιακά κλείνει τις εργασίες της η πρώτη ημέρα της Συνόδου. Ένα δείπνο στο οποίο και επί της ουσίας θα ληφθούν (;) οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, για την περιβόητη πια διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Είναι προφανές πως η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις για την άμεση έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενόψει και της απόφασης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και του νέου "πακέτου" βοήθειας προς τη χώρα μας, ενώ είναι ενδεικτικό πως το πρακτορείο Dow Jones Newswires μετέδιδε από το μεσημέρι πληροφορίες για την έκδοση κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα επαναλαμβάνουν την έκκληση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – όπως διατυπώθηκε στο πρόσφατο Eurogroup – προς την Ελλάδα για την άμεση έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την επίδειξη εθνικής συναίνεσης.

Εκείνο που φαίνεται πως θα αποτυπωθεί είτε στην κοινή δήλωση των αρχηγών, είτε – με λιγότερο “κομψό” τρόπο – στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, είναι η απαίτηση των εταίρων και πιστωτών μας να επιβληθούν ιδιαίτερα σκληροί όροι για την έγκριση του του νέου «πακέτου» βοήθειας προς την Ελλάδα, που σχεδιάζεται ώστε να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για την επόμενη τριετία τουλάχιστον!

Με βάση πληροφορίες από αξιωματούχους των Βρυξελλών που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswire, το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Κυρώσεις που ενδεχομένως θα φτάνουν και στην πλήρη και άμεση απόσυρση της χρηματοδότησης που θα εγκριθεί! Πάντα σύμφωνα με αυτές τις πηγές, στο συνοδευτικό κείμενο της έγκρισης της βοήθειας θα αναγράφεται σαφώς πως “εάν η Ελλάδα δεν μειώσει τις δαπάνες της και δεν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως έχει συμφωνηθεί, η ροή των κεφαλαίων θα διακοπεί”.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την οριστικοποίηση μιας βοήθειας ύψους 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα. Υπό την αίρεση βέβαια πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών στις πρωτεύουσες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας θα δώσουν αποτέλεσμα ...

Σε κάθε περίπτωση, εάν κρίνει κανείς από τις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής, το ζητούμενο όλων είναι να “βρεθεί ένα παράθυρο ελπίδας για την Ελλάδα”. Γιατί όπως είπε ο νέος Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Κοέλιο, προσερχόμενος στη Σύνοδο, η “εναλλακτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ζοφερή”...

Δεν υπάρχουν σχόλια: