Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οι Γερμανοί φοβούνται ελληνικά «αντίποινα»

Ψάχνονται για «αντιγερμανικό μένος» στην Ελλάδα


http://img.protothema.gr/34B76DCE19DF537655FEE51C6430746C.jpg
Την έκδηλη ανησυχία της Γερμανίας για την ενδεχόμενη έξαρση αντιγερμανικών αισθημάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της στάσης της Γερμανικής κυβέρνησης στην κρίση χρέους της Ελλάδας, καταγράφει μερίδα του γερμανικού Τύπου. Τόσο το περιοδικό “Der Spiegel”, όσο και η εφημερίδα “Die Welt” εστιάζουν στον ψυχολογικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν τα συνθήματα και τα πανό με αντιγερμανικούς χαρακτηρισμούς στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων Ελλήνων και τα οποία κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, όσο και σε καθαρά… πρακτικό επίπεδο, καθώς το 2010, την χρονιά που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα και κορυφώθηκαν τα προκλητικά δημοσιεύματα των γερμανικών tabloid., οι εξαγωγές της Γερμανίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής αρχής που επικαλείται η εφημερίδα “Die Welt”, το 2010 οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ελλάδα άγγιξαν τα 5, 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 10,2% σε σχέση με το 2009. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί αγορά ιδιαίτερης σημασίας για τη Γερμανία καθώς αγγίζει το 6% στο συνολικό ποσοστό εξαγωγών της,, είναι η μόνη χώρα της Ένωσης όπου καταγράφεται μείωση των εισαγωγών από τη Γερμανία, καθώς η Ομοσπονδία σημείωσε αύξηση στις εξαγωγές της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 15,5% το 2010. Την ίδια στιγμή η εισαγωγές ελληνικών προϊόντων από τη Γερμανία, κυρίως φαρμακευτικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και φρούτων αυξήθηκαν κατά 13,4%.

Παράλληλα το περιοδικό “Der Spiegel” φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση συνέντευξη του γνωστού συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη, όπου οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, με φόντο ένα πανό μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο όπου αναγράφεται η φράση «Ναζί – Ναζί, Μέρκελ, Σαρκοζί» αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο έξαρσης του αντιγερμανισμού στην Ελλάδα. Ο κ. Μάρκαρης απαντώντας σε ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων δηλώνει πως τα αντιγερμανικά συναισθήματα στην Ελλάδα αποτελούν την έκφραση μιας μικρής μειονοψηφίας, η οποία προσπαθεί να περάσει θεωρίες συνομωσίας ως το αίτιο της ελληνικής κρίσης, παρόλο που αυτή είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της ελληνικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: