Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σαφές προβάδισμα ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της VPRC για τα «Επίκαιρα»


newpost.gr
Σαφές προβάδισμα ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της VPRC για τα «Επίκαιρα»
Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην έρευνα της έγκυρης εταιρίας δημοσκοπήσεων VPRC, η οποία δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ».

Η έρευνα αποτυπώνει τις τάσεις για όλα τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα αναδεικνύει ττην τάση στροφής των πολιτών προς έναν συνδυασμό εκτός των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τις προγενέστερες, που υπαγορεύτηκαν από τις ραγδαίες εξελίξεις και ειδικά από το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Μια πρώτη σημαντική διαφοροποίηση που καταγράφεται είναι η μείωση της πρόθεσης αποχής καθώς και της λευκής/άκυρης ψήφου κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες! Αυτή η επιστροφή στο εκλογικό σώμα μετά το μεγάλο κύμα αποχής των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων δεν δείχνει να ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 28,5% έναντι του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει το ποσοστό του 26%, αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Η Βουλή που προκύπτει είναι επτακομματική με τα μικρά κόμματα να βρίσκονται σε άνοδο, την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα στο 34,7% και τα λοιπά στο 7%.

Αναλυτικότερα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 13,5%, το ΛΑ.Ο.Σ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5 %, η Δημοκρατική Αριστερά 3%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία μένει εκτός κοινοβουλίου συγκεντρώνοντας 2%.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά για το χειρισμό του πρωθυπουργού στο ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται ότι αντιστρέφει το κλίμα γεγονός που μειώνει τον πολιτικό χρόνο προσαρμογής και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης αφορά την απάντηση των πολιτών σχετικά με την ψήφο σε συνδυασμό από ανεξάρτητους πολίτες, όπου πάνω από το 50% των πολιτών φαίνονται θετικοί. Αυτή η πιθανότητα ψήφου σε συνδυασμό εκτός των υπαρχόντων κομμάτων είναι δηλωτική της κρίσης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα.

Οι πολίτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την οικονομική κατάσταση και την κατεύθυνση της χώρας ενώ η στάση απέναντι στο Μνημόνιο μας προϊδεάζει τι μπορεί να συμβεί σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Τέλος, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι πολίτες αποδέχονται συγκεκριμένες λύσεις για την έξοδο από την κρίση και είναι καχύποπτοι για τον χαρακτήρα των μέτρων και το μίγμα οικονομικής πολιτικής.



Πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: