Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Βελούδινα» χαράτσια - Τα τελικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου παρουσίασε ο Βενιζέλος


newpost.gr
«Βελούδινα» χαράτσια - Τα τελικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου παρουσίασε ο Βενιζέλος
Στα 8.000 ευρώ κατεβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ εξισώνεται ο φόρος του πετρελαίου κίνησης με αυτόν της θέρμανσης, είναι μερικά από τα μέτρα που μεσοπρόθεσμου που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις συναντήσεις που είχε με την τρόικα.


Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι από το αφορολόγητο όριο θα εξαιρεθούν οι νέοι κάτω των 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με Αναπηρία.

Σε ό,τι αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης, αυτό θα ισχυει μόνο για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα στα νοικοκυριά θα εφαρμοστεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι κλιμακωτή και θα κυμανθεί από 1% έως 5, αναλόγως εισοδήματος.

Μέχρι τα 20.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 1%, από 20 μέχρι 50.000 ευρώ η εισφορά θα ανέβει στο 2%, από 50 μέχρι 100.000 ευρώ η εισφορά διαμορφώνεται στο 3%, στο 4% θα είναι το ποσοστό της εισφοράς για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω.

Αίσθηση προκάλεσε η τελευταία βαθμίδα, αφού το 5% θα ανήκει στους βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες.

Τέλος, όσον αφορά το ατομικό αφορολόγητο στα ακίνητα, αυτό θα εφαρμοστεί στην αξία των 200.000 ευρώ.

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, πρσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα και έκτακτα και δεν αφορούν τη συνολική οικονομική και φορολογική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερο παράλληλο σχέδιο, το οποίο θα καταρτίσει την «επόμενη ημέρα» μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που θα περιλαμβάνει δίκαια μέτρα για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: