Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

Στον αέρα μέτρα 3,8 δισ. ευρώ


O Ευ.Βενιζέλος θα έχει σήμερα καθοριστικής σημασίας συνάντηση με την τρόικα
O Ευ.Βενιζέλος θα έχει σήμερα καθοριστικής σημασίας συνάντηση με την τρόικα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Οι κ.κ. Ματθίας Μόρς (Κομισιόν), Πόουλ Τομσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) θα εξετάσουν με τον κ. Βενιζέλο τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την διασφάλιση των εφετινών στόχων του Μνημονίου, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η εθελοντική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας της περιόδου 2012 -2014.

Η τρόικα έχει ζητήσει την διευθέτηση μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί παρεμβάσεις που θα καλύψουν αυτή την διαφορά. Ειδικότερα, η τρόικα εκτιμά ότι από τα 6,5 δισ. που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ισοδύναμα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να καλυφθούν 3,8 δισ. περίπου επιπλέον.

Υπενθυμίζεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο συμφωνήθηκε με τη τρόικα πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και οι αλλαγές που ακολούθησαν δεν έτυχαν της έγκρισης των στελεχών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες διαφαίνεται επιστροφή στα αρχικώς συμπεφωνημένα, ήτοι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων σε ακίνητα, το αφορολόγητο επιστρέφει στις 8.000 ευρώ, ενώ πιθανόν να υπάρξει και αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με την τρόικα θα βρεθεί και ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος θα περιέχει κοστολογημένες διατάξεις για φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ενώ θα περιλαμβάνει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και διατάξεις για το Ταμείο Αξιοποιήσεως Δημόσιας Περιουσίας.

Εξάλλου, η τρόικα αναμένεται συναντηθεί σήμερα και με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, με τον οποίο θα εξετάσουν τις λύσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ίδια συνάντηση θα εξετασθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και η κεφαλαιακή τους κατάσταση.

Τι είχε αρχικώς συμφωνηθεί

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας τρόικας - κυβέρνησης που είχε αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Ιουνίου η κυβέρνηση έπρεπε να εισπράξει μέσα στο 2011 περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Έτσι, είχε δεσμευθεί πως θα προχωρούσε σε μείωση φοροαπαλλαγών και στην θέσπιση έκτακτης εισφοράς με στόχο να εισπράξει 2,45 δισ. ευρώ. Η έκτακτη αυτή εισφορά που θα επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.

Από την θέσπιση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, την αύξηση τεκμηρίων διαβιώσεως και από τα τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 400 εκατ. ευρώ εφέτος (1,4 δισ. ευρώ το 2012), από την μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση των τεκμηρίων αναμένει έσοδα 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 αναμένει έσοδα 300 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας προσδοκά 500 εκατ. ευρώ (1,21 δισ. ευρώ έως το 2015), από τα έσοδα από αυθαίρετα 300 εκατ. ευρώ και από την αλλαγή στην δομή του φόρου καπνού 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από την δήλωση σκαφών αναψυχής προσδοκά 150 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ αναμένει από έσοδα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, 100 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σε μεγάλης αξίας ακίνητα και σε σκάφη και πισίνες και 100 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Εξοικονόμηση περίπου 1,4 δισ. ευρώ είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση από την περικοπή της μισθολογικής δαπάνης και παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ. Από την συγκράτηση του μισθολογικού κόστους με περιορισμό προσλήψεων, αναστολή χορηγήσεως μισθολογικής ωριμάνσεως και την καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται περιστολή δαπανών 350 εκατ. ευρώ. Από την μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, περαιτέρω μείωση των αμειβόμενων επιτροπών και άλλων πρόσθετων αμοιβών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ, ενώ από την μείωση των συμβασιούχων θα εξοικονομηθούν 245 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών θα επιφέρει 75 εκατ. ευρώ, ενώ από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και την μείωση των επιχορηγήσεων αναμένεται εξοικονόμηση 491 εκατ. ευρώ. Από την περικοπή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης αναμένονται εφέτος 250 εκατ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί μέσα στους επόμενους μήνες από την μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ξεχωρίζουν η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας (455 εκατ. ευρώ), η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας (100 εκατ. ευρώ) και η αύξηση της εισφοράς ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας (74 εκατ. ευρώ), η μείωσης του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές (120 εκατ. ευρώ) και η επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ).

Τέλος, από την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών και την πώληση ακινήτων το Δημόσιο προσδοκά 50 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 περίπου επιδιώκεται να εισπραχθούν εντός του 2011, οπότε από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: