Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ερχονται εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις στο Δημόσιο...



Αποφασισμένη να «σπάσει αβγά» δείχνει η κυβέρνηση. Ο κύβος ερρίφθη και ετοιμάζονται απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατ΄ απαίτηση της τρόικας.

Το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ θα τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία για έναν το πολύ χρόνο και εν συνεχεία και εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, τότε θα... απολύονται.

Όσοι μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού και στο τέλος της εφεδρείας θα απολύονται. Θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους βρίσκονται σε εφεδρεία να μετατάσσονται σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις ή στο στενό δημόσιο τομέα, ωστόσο κάτι τέτοιο, εφόσον συμβεί θα θεωρείται νέα πρόσληψη και θα αφαιρείται από τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 5 ή 10 αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, στόχος είναι μέχρι το 2014 να έχει μειωθεί το προσωπικό κατά 21% ή κατά περίπου 150.000 άτομα.

Η σχετική ρύθμιση έχει μπει στο Μεσοπρόθεσμο και οι πιέσεις από την τρόικα να πάρει άμεσα σάρκα και οστά είναι ασφυκτικές. Η τρόικα θεωρεί ότι μόνο να «κοπεί» πραγματικά κράτος θα μπορέσουν τα δημοσιονομικά να μπουν σε μία σειρά μη αναστρέψιμη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα από τις σχετικές διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου που θα αφορά το δημόσιο θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα η ίδια περίπου διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους εργαζομένους σε φορείς και επιχειρήσεις του δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Θανάσης Παπαδής

imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: