Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω!»

«Άδειασε» Πακακωνσταντίνου ο Βενιζέλος στη Βουλή


http://img.protothema.gr/8587136FA967F09CC2FE216998BD3B3D.jpg

Η αύξηση κατά 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο έως το 2013 να υπάρχει εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης, περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο συζητείται αυτήν την ώρα στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο.

Παράλληλα, το αφορολόγητο πέφτει στα 8.000 ευρώ και θα εξαιρούνται ΑΜΕΑ, άνεργοι νέοι έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, για τους οποίους θα ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Παράλληλα, θα υπάρξει έκτακτη εισφορά 5% σε πολύ υψηλά εισοδήματα.

Διατηρείται το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ κατ' άτομο για την ακίνητη περιουσία, ενώ δεν θα μπεί το τέλος "1 ευρώ ανά τετραγωνικό" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μιλώντας στον ΚΤΕ Οικονομικών, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε: «Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω. Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα και στο Eurogroup ήταν έξω φρενών».

Παράλληλα, ζήτησε να περάσει το Μεσοπρόθεσμο και, ως... αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να κάνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ως προς το δικαιότερο.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να χαρακτήρισε το κλίμα "ζοφερό" και αναρωτήθηκε "αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει το μισό δώρο του Πάσχα".

Η όλη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου επικεντρώνεται στο πώς θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα, αλλά με μέτρα που θα διατηρούν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και χωρίς να κινδυνεύσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την ψήφιση του οποίου οι δανειστές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση, για να χορηγηθεί η 5η δόση του δανείου.

Η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε «να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών. Δεν ξέρουμε που πάμε, δεν υπάρχει ορίζοντας... Δεν γίνεται να δίνουμε 23 δισ. σε τόκους».

Ακόμη, ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε: «Όλο για φόρους μας μιλάτε. Πότε θα κλείσετε τους δεκάδες παρασιτικούς οργανισμούς, που τα στελέχη τους παίρνουν 6.000 ευρώ το μήνα;».

Η κα. Γιαννακά τόνισε, απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο: «Καλώς ήρθατε στη χειρότερη δουλειά του κόσμου, στον πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής». «Δεν αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα τη φοροδιαφυγή, δεν μειώσαμε μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών ΔΕΚΟ και ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσει» ανέφερε επίσης.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε: «Πώς να υπάρχει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλίσει τη συμφωνία με την Τρόικα και δεν είχε γίνει τίποτα;».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μίλησε για «μηδενική πίστωση χρόνου από πλευράς των δανειστών μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και όχι τι θα πωληθεί σε κάθε περίπτωση. Αυτό θα γίνει αργότερα, οπότε η κάθε σύμβαση πώλησης θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: