- Γαλλία και Γερμανία θέλουν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως τόνισαν οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
Σε συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρκοζί μετά τη συνάντηση, αυτό που συμφωνήθηκε είναι μία λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να είναι εθελοντικού χαρακτήρα, να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».
«Χρειαζόμαστε την εφαρμογή σύντομα ενός προγράμματος (οικονομικής βοήθειας)», είπε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν την ίδια θέση σε ό,τι αφορά το ευρώ και την Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δοθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστεί από κοινού με την ΕΚΤ.
«Όσο πιο γρήγορα έχουμε λύση, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις της για την «Πρωτοβουλία της Βιέννης»
«Η Πρωτοβουλία της Βιέννης [...] είναι μία καλή βάση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή τη βάση. «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και νομίζω ότι έχει νόημα η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς».
Η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη, διαπιστώνοντας ότι «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται».
Η εθελοντική μετακύλιση
Το κρίσιμο θέμα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι να μην θεωρηθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ως «επιλεκτική» ή «μερική» χρεοκοπία, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να υποβαθμιστεί περαιτέρω και να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα.
Η Fitch ανέφερε πρόσφατα ότι θεωρεί τόσο την επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων (η γερμανική πρόταση) όσο και την επιλογή της αναχρηματοδότησης των ομολόγων στη λήξη τους (roll-over ή εθελοντική μετακύλιση), που προτιμά η ΕΚΤ, ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους (distressed debt exchange).
Όπως προκύπτει, ωστόσο, από την ανακοίνωση, θα υπάρξουν διαφορές στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την επιλογή αναδιάρθρωσης που θα γίνει.
Στην περίπτωση αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), ενώ η αξιολόγηση των ομολόγων θα υποβαθμισθεί πιθανόν στην περιοχή του CCC.
Μόλις ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, η Fitch θα άρει την αξιολόγηση μερικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα και η νέα αξιολόγηση του θα αντιστοιχεί στον κίνδυνο που θα υπάρξει μίας μελλοντικής επώδυνης συναλλαγής.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, μέσω της ανταλλαγής με νέους τίτλους, η διάρκεια των οποίων θα είναι επτά χρόνια. Κατά την άποψη των περισσοτέρων παρατηρητών, ένα τέτοιο μέτρο θα κινδύνευε να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης.
Το Βερολίνο πιστεύει ότι τα οφέλη μία εθελοντικής μετακύλισης του χρέους θα είναι περιορισμένα, κρίνοντας από τη στάση των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, αν και ένα χρόνο πριν είχαν υποσχεθεί ότι θα διατηρήσουν σταθερές τις θέσεις τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί περισσότερο την επιλογή του «rollover», ενός μηχανισμού μετακύλισης του ελληνικού χρέους, που θα καλούσε τους πιστωτές της Ελλάδας να αντικαταστήσουν σε εθελοντική βάση τα παλαιά ομόλογα, αφού λήξουν, με νέα.
Στο ίδιο περίπου, πλαίσιο, κινείται η ιδέα που προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μετακυλίσουν εθελοντικά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, καθώς αυτά λήγουν, αντικαθιστώντας τα με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.
Όπως προκύπτει, το Βερολίνο έκανε τελικά ένα βήμα πίσω και θα αποδεχθεί τελικά μία «συμβολικής» μορφής συμμετοχή των ιδιωτών.
Το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ και ίσως τελικά διαμορφωθεί στα 150 δισ. ευρώ. Τα 60-80 δισ. ευρώ θα είναι νέο δάνειο, τα 30 θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα 30-50 από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Εάν τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών είναι «συμβολική», τότε το ύψος του δανείου θα είναι μεγαλύτερο. Η λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» εκτιμάται ότι θα προβλέπει ότι οι ιδιώτες που έχουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2014, όταν αυτά λήξουν, θα αγοράσουν νέα ομόλογα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου