Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

newpost.gr
Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης
Oλοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης μετά και τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον κ. Πεταλωτή. Νωρίτερα, χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά και τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον κ. Πεταλωτή.

Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, που ορίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφτασαν στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη είχε πάρει θέση στην αίθουσα τελετών της Προεδρίας η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, υπό τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, ο οποίος χοροστάτησε της ορκωμοσίας.

Στη συνέχεια, αφού υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών που έγιναν κατά την προσέλευσή τους στη Βουλή έχουν ως εξής:

Την μετακίνησή μου από το υπουργείο Οικονομικών δεν το αντιμετωπίζω ως «λύτρωση», ούτε με διακατέχει πικρία, δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Δεν περνάμε από ιδεολογικό κόσκινο για να μπούμε στην κυβέρνηση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε σχόλιο που υπενθύμιζε παλαιότερες θέσεις του έναντι της τρόικας και πρόσθεσε ότι το κριτήριο εισόδου στην κυβέρνηση είναι «να πάμε καλά».

Την πεποίθησή του ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα τα καταφέρει, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ερωτηθείς σχετικά.

«Ο κ. Βενιζέλος θα συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης μέσα από την συλλογική δουλειά της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου», είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Τους δημοσίους υπαλλήλους υπερασπίστηκε στις σύντομες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρης Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αντιμετωπίζονται περίεργα» και τονίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται ηθική παρακίνηση και ότι «ο εχθρός είναι το κράτος και η γραφειοκρατία κι όχι το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα».

«Η κάθε κυβέρνηση αν δεν είναι αποτελεσματική, δεν είναι κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε» ήταν η σύντομη δήλωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, θα την τραβήξουμε όλοι μαζί με περισσότερη πίστη και αισιοδοξία» δήλωσε τέλος από την μεριά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: