Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τι κρύβεται πίσω από την ομιλία Παπανδρέου στους βουλευτές του

newsbomb.gr

του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Στηρίξτε με, να σας στηρίξω» αυτή τη φράση είπε τρεις φορές ο Γ.Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος κυρίως στο θυμικό των βουλευτών του αλλά και βάζοντας τη διαχωριστική γραμμή όποιος δεν με στηρίζει περνάει στα αριστερά μου.

Τι κρύβεται τώρα πίσω από την ομιλία Παπανδρέου, δηλαδή τι ήθελε να μας πει που δεν το είπε επίσημα:
1. Βρίσκεται συνεχώς σε επαφή ακόμα και αυτές τις ώρες για τη ρύθμιση της 5ης δόσης ( είπε ότι μιλάει με Μερκελ , Σαρκοζι κλπ από το πρωί) τους οποίους προφανώς ενημερωνει για τις πολιτικέ εξελίξεις της χώρας και παίρνει προφανώς και τις πολιτικές συμβουλές.
2. Επεσήμανε ότι είμαστε η πιο επικίνδυνη χώρα για πτώχευση στον πλανήτη και δέχθηκε ότι υπάρχει αναξιοπιστία των θεσμών στην Ελλάδα.
3. Καταργεί προφανώς συντομότατα τους φορολογικούς παραδείσους με τις off shore εταιρίες που χρησιμοποιούν χιλιάδες ‘Ελληνες επιχειρηματίες.
4. Βρίσκεται στον επίλογο συμφωνιών με την Κομισιόν για ένα πρόγραμμα μαμούθ προς την Ελλάδα ύψους 75 δις. ευρώ.
5. Αναφέρθηκε σε μία συλλογική διαχείριση του χρέους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία κι ότι προτίθεται – άφησε να εννοηθεί- να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανεισμού της χώρας.
6. Η νέα κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο, τον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών που τους παρέχει ασυλία στις παρανομίες τους – αποκρατικοποιεί το δημόσιο πλούτο και βάζει περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιουσία του κράτους. Αλλάζει τις δομές της Δικαιοσύνης και κυρίως προχωράει σε αλλαγή του Συντάγματος. Στο θέμα αυτό είναι φανερό ότι εννοεί αλλαγή εκλογικού νόμου, μείωση αριθμού βουλευτών στη Βουλή και σχέση κυβέρνησης με ΜΜΕ.
7. Αφήνει ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο εθνικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις προθέσεις του είναι να επανέλθει σε αίτημα κοινής πορείας σε βασικά θέματα με τη ΝΔ.

Ο βασικός στόχος του Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν να δημιουργήσει το κλίμα μίας συσπείρωσης που θα πέταγε στο χώρο της αποστασίας κάθε αντίθετη φωνή βουλευτή στη συνεδρίαση αυτή. Έμοιαζε να ακολουθεί την τακτική «μαστίγιο και καρότο». Από τη μία έλεγε «σας πιστεύω, μαζί προχωράμε με κοινή ευθύνη απέναντι στην ιστορία» και από την άλλη τους έλεγε « κάθε αμφισβητίας της θέσης μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απέναντί μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: