Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Πολύ ισχυρός ο Ευάγγελος Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/19133646E29A84188D1AE525F407D058.jpg

Χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, που ορίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφτασαν στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη είχε πάρει θέση στην αίθουσα τελετών της Προεδρίας η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, υπό τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, ο οποίος χοροστάτησε της ορκωμοσίας.

Στη συνέχεια, αφού υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Δεν πρόκειται να ορκισθούν οι παραμένοντες στις θέσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς δεν αλλάζουν υπουργείο και αρμοδιότητες.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 41 πρόσωπα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδεικνύεται στον ισχυρό άντρα της κυβέρνησης αφού αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Στη θέση του αντιπροέδρου παραμένει και ο Θ. Πάγκαλος. Το νέο υπουργείο που δημιουργείται είναι αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης («σπάει» στα δύο το υπουργείο Εσωτερικών) με υπουργό τον Δημήτρη Ρέππα. Καταργείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και πλέον η Ναυτιλία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται και δεκαμελής κυβερνητική επιτροπή, στην οποία όμως δεν μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: