Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Η χώρα πρέπει να κάνει μια οριστική, στρατηγική επιλογή…»

Δραματικό μήνυμα Βενιζέλου



«Μέχρι την Τετάρτη η χώρα, οι πολιτικοί, οι Έλληνες πολίτες, πρέπει όλοι να κάνουμε μια ιστορική επιλογή. Να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της Ευρώπης, ή αν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη να το πούμε και να το πράξουμε ευθέως».

Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε το περίγραμμα των εξελίξεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν και το οριστικό πράσινο φως στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

"Δυστυχώς το Eurogroup δεν έλαβε σήμερα την τελική απόφαση", δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις από πολλές χώρες κι επειδή η χώρα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει εγκαίρως και «πειστικά» τον πλήρη κατάλογο των δημοσιονομικών προσαρμογών που απαιτούνται.video platformvideo managementvideo solutionsvideo player"Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από πολλές χώρες επειδή υπάρχουν προς διευκρίνιση μέτρα για τα 325 εκατ. ευρώ", διευκρίνισε ο υπουργός και συνέχισε: "Εάν ο λαός μας ευνοεί μια άλλη πολιτική που οδηγεί εκτός Ευρώπης πρέπει να το πούμε και στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας".

Συνέχισε δε με μια ευθεία «βολή» προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: "Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον. Δεν μπορεί να κάνει κάποιος συνέχεια τον καλό. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και ακόμη μεγαλύτερες θυσίες. Πέρασε η εποχή της δημαγωγίας και της ευκολίας. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις»…

Ο κύριος Βενιζέλος τόνισε ότι θα ενημερώσει διεξοδικά τον πρωθυπουργό, τα κόμματα, τη Βουλή και «όλους τους Έλληνες» ώστε όλοι να καταλάβουν πως αυτά που πρέπει να γίνουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας για τα επόμενα – πολλά – χρόνια.

Πάντως αμέσως μετά μετά το τέλος Eurogroup και την συνέντευξη τύπου των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν, εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο τύπου του IIF k. Frank Vogl:

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα। Αναμένουμε την ολοκλήρωση του συνολικού πακέτου, συμπεριλαμβανομένου και του PSI, στην βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 27ης Οκτωβρίου, στο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: