Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Για γερά νεύρα το Eurogroup μετά τη συμφωνία στο «παρά πέντε» στην Αθήνα

«Δεν περιμένουμε τελική απόφαση»


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποβαθμίζουν την πιθανότητα λήψης οριστικών αποφάσεων απόψε
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποβαθμίζουν την πιθανότητα λήψης οριστικών αποφάσεων απόψε (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βρυξέλλες
Δυσμενές για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, παρά την συμφωνία που επιτεύχθηκε –έστω και στο παρά πέντε- στην Αθήνα για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να εγείρει αντιρρήσεις τόσο σχετικά με το νέο πρόγραμμα όσο και με το PSI. Προσερχόμενοι στη συνάντηση, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν πως δεν περιμένουν τελική απόφαση από το συμβούλιο.

«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε οριστική, τελική απόφαση απόψε, πρέπει να συζητήσουμε αρκετά σημεία» υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να προσθέσει: «Δεν νομίζω πως αυτό είναι καταστροφή».

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως «μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση, έχουμε τελικά τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, και αξιόπιστο πρόγραμμα». «Έχουμε επίσης μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για τις βασικές παραμέτρους του PSI και τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική έγκριση του Eurogroup για τα τελικά βήματα» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.

Στη συνάντηση συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπάρχουν σαφώς κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα, και μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ δύσκολης δουλειάς, πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη» ανέφερε προσερχόμενη.

«Πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς» σχολίασε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» σχολίασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν επίσης την Πέμπτη οι επικεφαλής διαπραγματευτές του IIF για το ελληνικό «κούρεμα» Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου. Στο Eurogroup της Πέμπτης δεν πήραν μέρος ο Ιταλός πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ Μ.Μόντι και ο Κύπριος υπουργός Κ.Καζαμίας.

Αμφιβολία Σόιμπλε για τους στόχους του χρέους


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «δεν νομίζω πως θα φτάσουμε απόψε σε αποτέλεσμα, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο». Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, συνέχισε, λέγοντας ωστόσο στους δημοσιογράφους πως «δεν χρειάζεται να περιμένετε σήμερα το βράδυ, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020.

Όσον αφορά μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε επανέλαβε πως το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει υποδείξεις στην Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει, ατύπως, νέες μελέτες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός υπουργός, Γιαν Κες ντε Γιάχερ, που ανέφερε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο συμβούλιο, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να εξεταστεί η έκθεση της τρόικας.

Η Μαρία Φέκτερ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, επέμεινε στη σημασία των ελληνικών δεσμεύσεων, λέγοντας πως «οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε μερικές εβδομάδες, και πρέπει να είναι εγγυημένο μέχρι τότε πως, όποιος συνδυασμός δυνάμεων και εάν προκύψει, η συμφωνία θα τηρηθεί».

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημείωσε πως «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

O επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: