Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Παράπλευρες πολιτικές απώλειες προκαλεί το Μνημόνιο

Ημέρα κρίσης η Κυριακή

Την Κυριακή, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα, έξω από το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο
Την Κυριακή, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα, έξω από το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με δεδομένες τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών και εταίρων, η χώρα καλείται να λάβει την τελική απόφαση για το νέο Μνημόνιο, που οδηγεί σε εξαθλίωση τους πολίτες. Ήδη, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής, καθώς βουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα την Κυριακή. Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός. Παράλληλα, τριγμοί έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, που μετρά ήδη μια απώλεια -τον υφυπουργό Εργασίας Γ.Κουτσούκο-, ενώ τη θέση του για το κατά πόσο θα παραμείνει εντός κυβερνητικού σχήματος ο ΛΑΟΣ θα ξεκαθαρίσει σε λίγες ώρες ο Γ.Καρατζαφέρης.

Ο Γ.Καραζαφέρης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου.

Η στάση του Γ.Καρατζαφέρη έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του διαφωνούν έντονα με την απόσυρση των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι οι υπουργοί Αδ.Γεωργιάδης και Μ.Βορίδης, καθώς και ο βουλευτής Θ.Πλεύρης και η ευρωβουλευτής Ν.Τζαβέλλα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 20:00, με στόχο να εξηγήσει γιατί το κόμμα πρέπει να στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα του νέου Μνημονίου.

Εκτός της παραίτησης του Γ.Μανώλη από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος και με τη διαφωνία επί των μέτρων που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει το PSI.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς έφερε από χθες, Πέμπτη, σε πρώτο πλάνο τις εκλογές, κάτι που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει «κατευναστικά» και συσπειρωτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χειρότερη η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ. Το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραιτήθηκε ο βουλευτής Αρτας Παύλος Στασινός. Η συνεδρίαση της ΚΟ μετατίθεται για το πρωί του Σαββάτου, στις 10 το πρωί.

Η Αννυ Ποδηματά στον ΒΗΜΑ 99,5


Ενδεικτική του κλίματος και η δήλωση στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά: «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό. Είναι, πρωτίστως, πολιτικό».

Η ατμόσφαιρα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ηλεκτρισμένη. Κάθε μέρα τα τελευταία 24ωρα βουλευτές του κόμματος -ορισμένοι από τους οποίους είναι και πρώην συνδικαλιστικά στελέχη- δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το Μνημόνιο.

Ο Γ.Παπανδρέου θα εξηγήσει στους βουλευτές ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα είναι «δυσβάστακτα» εν τούτοις είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει υπεύθυνη στάση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής μίλησε για ώρα ευθύνης.«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα -και μόνο υπευθυνότητα- από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά».

Στις 18:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για το Μνημόνιο, το οποίο στη συνέχεια παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο έξω από το Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: