Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οριστικοποιείται το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου

Κλείνει ο φάκελος των μέτρων


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη διάρκεια νέας σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου τη Δευτέρα, προκειμένου ο φάκελος με τα μέτρα να παραδοθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 
Η πλειονότητα των μέτρων έχουν «κλειδώσει» μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Μετά την τελευταία πολύωρη συνάντηση, αργά το βράδυ της Παρασκευής, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε ότι «έχουν ήδη βρεθεί μέτρα 10,8 δισ. ευρώ».
Τα μέτρα αναμένονται ιδιαίτερα σκληρά, καθώς, το μέγεθος της προσαρμογής είναι τέτοιο ώστε, όπως έλεγαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, «δεν μπορεί να γίνει ανώδυνα». Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα κληθούν κατά τα φαινόμενα να σηκώσουν οι συνταξιούχοι, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.
 
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης, όπως δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη, η οποία κρίνεται ουσιαστικά από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. «Εμείς πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Ο φάκελος που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό την Τρίτη αναμένεται να περιλαμβάνει και εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να τεθούν υπόψη των κυβερνητικών εταίρων. Ωστόσο, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν θα προχωρήσουν σε σύσκεψη πριν από την έλευση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναμένεται να έχουν συνομιλία με τον πρωθυπουργό πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο και το Παρίσι, όπου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί, αντιστοίχως, με την Ανγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή και με τον Φρανσουά Ολάντ το προσεχές Σάββατο.
Το πακέτο των μέτρων θα είναι το βασικό «όπλο» στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, εν όψει των κρίσιμων αυτών συναντήσεων, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός αναμένεται τουλάχιστον να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Βερολίνου και των Παρισίων για το ζήτημα της επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια του προγράμματος προσαρμογής.
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να το επίσημο αίτημα για επιμήκυνση να τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα και έχει δώσει δείγματα γραφής. «Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν επί γερμανικού εδάφους, αλλά επί ευρωπαϊκού» έλεγε χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η τελική μορφή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να έχει την «σφραγίδα» της τρόικας. Τα τεχνικά κλιμάκια είναι προγραμματισμένα να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου και οι επικεφαλής λίγο αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: