Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Παραδειγματική τιμωρία στους επίορκους δημοσίους λειτουργούς...



Nα φθάνει μέχρι και στην άμεση δήμευση της περιουσίας του υπόλογου και την αυτόματη αποπομπή του από την υπηρεσία....
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διαβιβάστηκαν στην Βουλή από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανητάκη, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί το Δημόσιο μέχρι και τις 19 Ιουλίου τ.ε. είναι 665,740 άτομα. (Δημόσιοι Υπάλληλοι και... 
λειτουργοί, υπάλληλοι ΝΠΔΔ - ΟΤΑ ά και ΄β βαθμού, ΔΕΚΟ)

Τελικά δηλαδή το νούμερο του συνόλου των ανθρώπων που πληρώνονται από το δημόσιο κορβανά είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που περίμεναν ορισμένοι όταν προ έτρεχαν να κατηγορήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους για την σημερινή κατάσταση των οικονομικών της Χώρας, δηλώνοντας ότι είναι αυτοί που αφαίμαξαν την οικονομική ευρωστία του άλλοτε ‘’κοινωνικού κράτους’’.

Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις πάντα. Όπως σχεδόν παντού υπάρχουν αυτοί οι οποίοι υπηρετούν με αυξημένο το αίσθημα προσφοράς προς το δημόσιο συμφέρον έτσι υπάρχουν και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και δυστυχώς εξαιτίας τους δημιουργείται άσχημη εικόνα για το σύνολο. Το γεγονός αυτό όμως εκτός από άδικο μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο όταν ένα ολόκληρο σώμα που υπηρετεί το δημόσιο χαρακτηρίζεται αναξιόπιστο και οι χειρισμοί της κεντρικής κρατικής μηχανής δρουν επί του συνόλου.

Αναφερόμενος πριν στα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός στο Σώμα της Βουλής επισήμανα τις διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού που υπηρετούν. Συνήθως όμως όταν αναφερόμαστε στο Δημόσιο εννοούμε τους Υπαλλήλους του στενού δημοσίου τομέα. Μεγάλο λάθος όμως αφού τα κακώς κείμενα που καταγράφονται στο δημόσιο δεν αφορούν μόνο τις παρυφές της πυραμίδας της δημόσιας διοίκησης αλλά και και την κορυφή της (δημόσιους λειτουργούς αιρετούς και μη). Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι λειτουργοί θα πρέπει να αξιολογούνται όπως σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες για την παραγωγικότητα τους και την διαφάνεια των υπηρεσιών που προσφέρουν. Επίσης είναι άκρως αναγκαίο για την αποφυγή γενικεύσεων να τηρηθεί το πόθεν έσχες για όλο το σώμα που υπηρετεί το δημόσιο και η άμεση καταγραφή του περιουσιολόγιου που θα πρέπει να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου για όλο το εργατικό δυναμικό και έπειτα επί του συνόλου των πολιτών.

Επίσης είναι αναγκαία η αυστηροποίηση των ποινών για τους επίορκους δημοσίους λειτουργούς αιρετούς και διορισμένους. Δεν μπορεί η κοινωνία η οποία δεινοπαθεί να βλέπει την ατιμωρησία να διαπρέπει. Οι ποινές πρέπει λοιπόν να αξιολογηθούν και να επαναπροσδιορισθούν. Έλεγχος για τους αιρετούς, της πριν και μετά αποκτηθείσας περιουσίας από την ημερομηνία έναρξης της υπηρεσίας τους. Είμαι υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών η οποία σε περιπτώσεις οικονομικής επιβάρυνσης του δημοσίου να φθάνει μέχρι και στην άμεση δήμευση της περιουσίας του υπόλογου και την αυτόματη αποπομπή του από την υπηρεσία.

Να παύσουν άρα οι γενικολογίες περί διεφθαρμένου δημόσιου συστήματος, να αξιοποιηθούν καλύτερα οι αδιάφθαρτοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι επιτήδειοι. Μόνο έτσι αυτό που ονομάζουμε δύσκαμπτη κρατική μηχανή θα μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε είναι ολοφάνερο ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή κυβέρνηση.

Ανδρέας Σ. Μαρίνος
Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: