Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χίο, πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας

Επί ποδός η Πυροσβεστική


Η φωτιά στη Χίο ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου
Η φωτιά στη Χίο ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Χίος
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Λιθί, Eλάτα και Βέσσα, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος και δυνάμεις του στρατού.

Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν αναμένεται να κοπάσουν, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Κυριακή.

5 φωτογραφίες


Η πυρκαγιά στη Χίο καίει χαμηλή βλάστηση και πευκοδάσος και η έκτασή του έχει φτάσει μέχρι και 25 χιλιόμετρα. Τα κυριότερα μέτωπα είναι στο Πυργί και στον Άγ.Γεώργιο-Σικούσι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 79 στρατιώτες. Το βράδυ του Σαββάτου σταμάτησαν οι ρίψεις νερού και θα επαναληφθούν το πρωί της Κυριακής.

Επιπλέον δυνάμεις εστάλησαν και από άλλες περιοχές, με τα πλοία «Νήσος Χίος» και «Πάτμος», ενώ στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου αναχώρησε από την Ελευσίνα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει 20 επανδρωμένα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στο νησί ήδη βρίσκεται ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τη διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τα αιτήματα που υποβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Πολλά τα πύρινα μέτωπα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Κορακάς, στην ΜάνδραΑττικής, αλλά και σε δασική έκταση στα Καλύβια Θορικού.
Στην Κορινθία, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Χαράλαμπος, αλλά σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα Κεχριών. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με έντεκα πυροσβεστικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην τοποθεσία Γερόκαμπος, του ΛένταΗρακλείου. Τόσο οι χερσαίες όσο και οι εναέριες δυνάμεις έχουν καταφέρει να ελέγξουν την επέκταση της πυρκαγιάς που παρουσιάζει ύφεση.
Επίσης, φωτιά έχει ξεσπάσει σε θαμνώδη και χορτολιβαδική έκταση σε φαράγγι κοντά στο χωριό Αβδελά, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.  Η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ την κατάσβεσή της δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή.

Τρία πυροσβεστικά οχήματα, τρεις υδροφόρες, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ και 12 πυροσβέστες, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία δεν απειλεί περιουσίες ή κτηνοτροφικές μονάδες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: