Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Κλέβουν εν ψυχρώ τους Ελληνες τουρίστες...



Εντείνονται οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και των αντίστοιχων διευθύνσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων σε κυλικεία πλοίων, αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., όπου επιτήδειοι πωλούν τους καφέδες, τα τοστ και τα... 
εμφιαλωμένα νερά με «καπέλα» έως και 150%.
Η αυξημένη κίνηση στους προαναφερόμενους χώρους λόγω των θερινών διακοπών ανοίγει την... όρεξη μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι με διάφορα κόλπα επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν οριστεί ανώτατες τιμές σε τοστ και σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν-τυρί, καφέδες, νερά και άλλα ροφήματα που πωλούνται από ολιγοπωλιακές αγορές (κυλικεία, καντίνες, καφέ πλοίων, αεροδρομίων, σταθμών λεωφορείων και τρένων, καθώς και αρχαιολογικών χώρων).
Σε ό,τι αφορά τα πλοία, εμπίπτουν στις υποχρεώσεις της αγορανομικής διάταξης οχηματαγωγά ή μη, που εκτελούν αποκλειστικά και μόνο πλόες εσωτερικών γραμμών. Και σε όσα υπάρχουν δύο θέσεις επιβατών «Διακεκριμένη» και «Οικονομική» ισχύουν οι προαναφερόμενες ανώτατες τιμές.
Επιτήδειοι προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης εφαρμόζουν τα ακόλουθα κόλπα:
Σύμφωνα με την αγορανομική, οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν και οι επιχειρηματίες τούς διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες οι μεγαλύτερες συσκευασίες ανεβάζοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμη και στα 3 ευρώ, ήτοι 88% πάνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στα πλοία της γραμμής Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Αρκετοί Πατρινοί πλήρωσαν... πανάκριβα τον καφέ τους. Στο μεταξύ κάποιοι «βαπτίζουν» τον καφέ διαφορετικά. Π.χ. «μικρός καπουτσίνο» ή «μεγάλος καπουτσίνο» για να μπορούν να ανεβάζουν τις τιμές χωρίς πρόβλημα.
Τα τοστ με τυρί κανονικά θα πρέπει να έχουν ανώτατη τιμή 1,60 ευρώ, με ζαμπόν-τυρί 1,80 ευρώ. Τα σάντουιτς με τυρί έχουν ανώτατη τιμή 1,50 ευρώ, με ζαμπόν-τυρί 1,70 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν να έχουν λίγες ποσότητες ή τα είδη αυτά να τα κρύβουν από τις προθήκες διαθέτοντας για παράδειγμα σάντουιτς με ζαμπόν-τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα στην τιμή των 4 ευρώ. Ετσι ο καταναλωτής το αγοράζει με... καπέλο 150%. Όπως στην απόδειξη που βλέπετε. Σάντουιτς (και όχι τοστ) στο πλοίο της γραμμής Ζακύνθου - Πάτρας με κόστος... 3.30!
Αλλη μία πρακτική που ακολουθούν επιχειρηματίες είναι να μην αναρτούν τιμοκαταλόγους. Ετσι οι επιβάτες δεν γνωρίζουν τις τιμές και αγοράζουν πανάκριβα τα είδη αυτά.
Παρόμοιο κόλπο είναι και αυτό της μη αναγραφής της υποχρέωσης περί διάθεσης των συγκεκριμένων ειδών με ανώτατες τιμές πώλησης. Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές να μην ξέρουν ότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα προϊόντα αυτά.
Σε αεροδρόμια ή σε πλοία επίσης έχει διαπιστωθεί ότι κρύβουν τα εμφιαλωμένα νερά των 500 ml και πωλούν μόνο τα νεράκια των 750 ml, καθώς οι τελευταίες συσκευασίες έχουν ανώτατη τιμή τα 0,75 ευρώ. Οι πρώτες πωλούνται με τιμή 0,50 ευρώ.
«Απαγορευτικό» το ψάρι
Σε πολλά εστιατόρια - παραλιακές ψαροταβέρνες, τουριστικών περιοχών (ακόμη και στην Δυτική Πελοπόννησο) το ψάρι όχι απλά είναι είδος πολυτελείας, αλλά... απλησίαστο! Οι τιμές του είναι «απαγορευτικές» για τον μέσο Ελληνα καταναλωτή που διαπιστώνει πως... ούτε μία μερίδα καλαμαράκια δεν μπορεί πλέον να φάει! Οσο για τον λογαριασμό; Με διάφορα «τρικ» (κουβέρ, ψωμιά, «καπέλα» στα αναψυκτικά) μεγαλώνει και στο τέλος ο πελάτης... μένει με το στόμα ανοιχτό!
Η βενζίνη ξεπέρασε στην Πάτρα το 1,8 ευρώ
Οι νέες αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα, κυριολεκτικά γονατίζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν πως για πρώτη φορά αναγκάζονται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ακόμα και τώρα, στην περίοδο των καλοκαιρινών τους διακοπών. Σε ένα πρατήριο στην Πάτρα η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 1,8 ευρώ το λίτρο, σε ένα άλλο πωλείται προς 1,799 και στα περισσότερα πάνω από 1,750 ευρώ το λίτρο. Οσο για την super αμόλυβδη; Στα περισσότερα πωλείται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Σε πρατήριο της εθνικής οδού η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε και το 1,9 ευρώ, ενώ στα νησιά (από τα οποία επέστρεψαν ή τώρα βρίσκονται αρκετοί Πατρινοί) η αμόλυβδη «αγγίζει» τα 2 ευρώ ανά λίτρο.
Νέες ανατιμήσεις στα ράφια
Ανατιμήσεις ώς 18% πέρασαν στα ράφια τον τελευταίο χρόνο βιομηχανίες και σουπερμάρκετ παρά την πρωτοφανή κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών. Πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά με τις οποίες οι βιομήχανοι και οι λιανέμποροι μεταφέρουν στους καταναλωτές τις αυξήσεις στο κόστος τους από τη φορολογία, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και την αύξηση του κόστους του χρήματος λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου η πτώση της κατανάλωσης αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στην αγορά, οι ανατιμήσεις αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση αυτή, η οποία τελικά στρέφεται και κατά των ίδιων των επιχειρήσεων που ισχυρίζονται ότι δεν ήταν σε θέση να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις στα ράφια. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, ακόμη και από αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες ο βασικός μισθός είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν στη χώρα μας...
newsmessinia.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: