Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ως 6,1% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ

Με ισχυρό προβάδισμα 5,5% μπαίνει στην προεκλογική μάχη το ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, ενώ για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει κεφάλι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 20%. Η έρευνα, σημειωτέον, ολοκληρώθηκε μετά την εμφάνιση Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5,5 μονάδες συγκεντρώνοντας 32% έναντι 26,5% της ΝΔ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,8%, ΛΑΟΣ με 6,2%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, Οικολόγοι με 2,7%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 19,9%. Η πλειονότητα των αναποφάσιστων (22,6%) προέρχεται από τη ΝΔ, υψηλό είναι όμως το ποσοστό (15,4%) και των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.

Η συσπείρωση της ΝΔ κινείται σε χαμηλά επίπεδα (60%), ενώ του ΠΑΣΟΚ φθάνει το 76,3%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει προβάδισμα, έστω και οριακό, συγκεντρώνοντας 36% έναντι 35,5% του Κώστα Καραμανλή, ενώ 25,9% απαντά κανένας. Πάντως στο ερώτημα, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα δυο μονάδων, ωστόσο και σε αυτό το σημείο 3 στους 10 απαντούν "κανένας"

Σε οτι αφορά την παρουσία Καραμανλή στη ΔΕΘ το 50,8% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής. Το 59% των ψηφοφόρων της ΝΔ επικροτούν την απόφασή του να μην παραιτηθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τέλος η συντριπτική πλειονότητα, 63%, τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Metron Analysis: Στο 6,1% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από τον Ant1 δίνει προβάδισμα 6,1% στο ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,6%, το ΠΑΣΟΚ 35,7%, το ΚΚΕ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,6%.

Όσον αφορά τη συσπείρωση των ψηφοφόρων πολύ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ με 91,1% συσπείρωση. Όσον αφορά τις διαρροές αυτές υπολογίζονται στο 2,1% προς τη ΝΔ, στο 1,7% προς το ΣΥΡΙΖΑ και στο 2% προς άλλα κόμματα. Στη ΝΔ η συσπείρωση ορίζεται στο 76,2% με σημαντικές διαρροές προς το ΛΑΟΣ (4,1%) και ακόμη σημαντικότερες προς το ΠΑΣΟΚ (9,3%). Η διαρροή των ψηφοφόρων της ΝΔ προς άλλα κόμματα είναι στο 2,9%.

Σχετικά με το ποιόν εμπιστεύονται περισσότερο για τη διαχείριση της οικονομίας, το 32% προκρίνει κυβέρνηση ΝΔ με επικεφακής τον Κ. Καραμανλή, το 37% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Γ. Παπανδρέου και το 26% κανέναν από τους δύο.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποίος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, αυτός θεωρείται ο Κ. Καραμανλής με 34%. Ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 33% ενώ 20% δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: