Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυμα Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ειδική έκδοση της εφημερίδας "Μακεδονία της Κυριακής" για τη ΔΕΘ


ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - είναι πλέον σε κάθε πολίτη φανερό - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα, σε όλο και βαθύτερη κρίση. Φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση στα δημόσια οικονομικά και την κακοδιαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Φέρει την ευθύνη για την κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία και την πελατειακή σπατάλη, την αδιαφάνεια και την διαφθορά που αποδυναμώνουν την αίσθηση μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει -και στην περσινή ΔΕΘ- η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι βαθύτατα πολιτική.

Είναι επείγουσα ανάγκη μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα, με σοβαρό σχέδιο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, να επαναπροσδιορίσει, διαπραγματευτικά με τους εταίρους μας της Ε.Ε., τις υποχρεώσεις μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας.

Χρειάζεται σήμερα να δημιουργήσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και αίσθημα δικαίου μεταξύ κράτους και πολιτών, με άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και με ένα με νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών. Με δίκαιη αναδιανομή, μέσα από την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, τις στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Χρειάζεται σήμερα να αναστρέψουμε τις πελατειακές αντιλήψεις που καλλιεργούν την ανομία, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, που αποτελούν τροχοπέδη για κάθε άξια πρωτοβουλία, για υγιή επιχειρηματικότητα. Άρση εμποδίων για τον πολίτη, σημαίνει άρση όλων των αντικινήτρων που αναστέλλουν την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση, την χωροθέτηση και λειτουργία επιχειρήσεων, την ενεργό προσέλκυση παραγωγικών και πράσινων επενδύσεων.

Χρειάζεται σήμερα να καθιερώσουμε την χρηστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας. Με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με θέσπιση διαφανών φοροεισπρακτικών μηχανισμών και αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών. Με ξεκάθαρες διαδικασίες για τις προμήθειες του δημοσίου. Με αυστηρό έλεγχο όλων των δαπανών. Με την καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων. Με την προώθηση ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης. Με αναβάθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας μέσω εισαγωγής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να περιοριστεί η σπατάλη, η ταλαιπωρία αλλά και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

Και τέλος, χρειάζεται σήμερα να εφαρμόσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζεται στην «πράσινη οικονομία» και στην εξωστρέφεια. Θα βασίζεται σε στοχευμένες επενδύσεις (στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα ευρυζωνικά δίκτυα, στον τουρισμό, τον κατασκευαστικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες και σύγχρονες υπηρεσίες), στην σταδιακή αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με προτεραιότητες την πράσινη ανάπτυξη και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

Είναι πια σαφές στους πολίτες ότι, η ανάταξη της οικονομίας και του κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι επίσης σαφές πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει όραμα, σχέδιο και πείρα για να δώσει μια θετική προοπτική διεξόδου από το σημερινό αδιέξοδο. Και είναι προφανές ότι η παράταση της παρούσας κατάστασης δεν εξυπηρετεί, αλλά βλάπτει το εθνικό συμφέρον.



Δεν υπάρχουν σχόλια: