Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Με βαριά «τραυματισμένη» την προσωπική του πολιτική αξιοπιστία, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, εμφανίστηκε το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ στην πρώτη του ολοκληρωμένη προεκλογική κίνηση σαν να διεκδικεί για πρώτη φορά την εξουσία... Οι παρεμβάσεις του, τόσο το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις όσο και χθες στη συνέντευξη Τύπου, είχαν έναν και μόνο στόχο: να προβληθεί η... δική του πολιτική εικόνα ως το ισχυρότερο «χαρτί» της ΝΔ εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτώβρη. Ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε έναν «γυάλινο πύργο», καθώς δεν αναγνώρισε λάθη και παραλήψεις και περιορίστηκε σε ορισμένα ψήγματα αυτοκριτικής της μορφής «κανείς δεν είναι τέλειος».
Δεν μπόρεσε δε να απαντήσει επαρκώς στο κρισιμότερο ίσως ερώτημα αυτής της προεκλογικής περιόδου: Γιατί δεν υλοποίησε όλα όσα σήμερα εξαγγέλλει τα τελευταία πεντέμισι χρόνια;
Προσπάθεια συσπείρωσης

Προτίμησε να δώσει έμφαση στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, προαναγγέλλοντας πολλές καρατομήσεις στελεχών του και να προχωρήσει σε εξαγγελίες «σκληρών μέτρων» προκειμένου να πείσει ότι αυτή την φορά λέει όλη την αλήθεια στους Ελληνες πολίτες.
Ανακοίνωσε «πάγωμα» μισθών, περιορισμό προσλήψεων στο δημόσιο, αλλαγές στο ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση του 2004 για αλλαγή της δομής της κυβέρνησης και αυτήν τη φορά πρόσθεσε μάλιστα και τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ακόμη, παρότι ο ίδιος θεωρεί κρισιμότατη τη συγκυρία, εν τούτοις είπε και πάλι «όχι» στο ενδεχόμενο συνεργασιών είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΛΑΟΣ. Τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του Κ. Παπούλια τον προσεχή Μάρτιο, αλλά διευκρίνισε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ προτείνει άλλο πρόσωπο, τότε και ο ίδιος θα καθορίσει ανάλογα τη στάση του.
Ειδικότερα, οι βασικότερες απαντήσεις που έδωσε χθες ο κ. Καραμανλής στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:
Για την επόμενη μέρα στη ΝΔ: «Οχι, δεν παραιτούμαι. Οσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου».
Για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τους αποκλεισμούς στελεχών της ΝΔ από τους συνδυασμούς της ΝΔ: «Εκανα λάθος, υποτίμησα το θέμα. Εκανα δημόσια την αυτοκριτική μου. Ολοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε απ τη συνολική μας συμπεριφορά. Και η ώρα της τελικής αξιολόγησης και κρίσης φτάνει, τις επόμενες μέρες, με την κατάρτιση των συνδυασμών».
Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΛΑΟΣ: «Δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Και πάντως δεν πιστεύω ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της πολιτικής ζωής της χώρας δείχνουν ή επιτρέπουν μια τέτοια προοπτική.
Εχω ξεκαθαρίσει απόλυτα, εδώ και πολύ καιρό, πολλά χρόνια, την άποψή μου για τον ΛΑΟΣ. Πιστεύω, και το πιστεύω βαθύτατα, ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ανευθυνολογία, που ρέπει στον λαϊκισμό. Με τα άκρα δεν συνεργάζομαι. Και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία προοπτική, καμία πρόθεση τέτοιας συνεργασίας».
Για τον προσωπικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει στην επικείμενη αναμέτρηση: «Βεβαίως είναι συλλογική η προσπάθεια. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, έχουμε πολλά και καλά στελέχη, και όλοι μαζί θα δώσουμε αυτήν τη μάχη. Αλλά, αναμφισβήτητα, πέρα από την επιλογή πολιτικού χώρου, πέρα απ την επιλογή προγράμματος, που είναι πολύ ουσιαστικά, βεβαίως έχει και σημασία και το πρόσωπο.
Είναι δεδομένο. Οταν καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν, λένε «προτιμώ αυτό το κόμμα, προτιμώ αυτό το πρόγραμμα, αυτή την πολιτική, προτιμώ ή δεν προτιμώ κι αυτόν τον πιθανό πρωθυπουργό»».
Για την προεδρική εκλογή: «Εμείς τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε. Δεν συζητείται αυτό. Από εκεί και πέρα, αν δεν είναι υποψήφιος ο Κάρολος Παπούλιας, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι. Δεν πάει να πει ότι όποιος προταθεί εκ προοιμίου υπάρχει «λευκή επιταγή»».
Για τον Μ. Λιάπη: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».
Για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές: «Ισως είναι ανάγκη να συμμετέχουν περισσότεροι απ όσο είναι η παράδοση στη χώρα, και πρόσωπα τα οποία είναι εκτός του κοινοβουλευτικού χώρου».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: